Promocija prvog broja časopisa “Kulttura”

0
Foto: novisad2021.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Prvi broj časopisa Kulttura koji predstavlja deo istoimene multimedijalne platforme, od danas je besplatno dostupan Novosađanima, a tim povodom održana je i prezentacija u Galeriji Matice srpske.

Glavna i odgovorna urednica Kultture Nataša Gvozdenović kaže da je časopis zamišljen kao veoma otvorena, flekisbilna forma koja će uz različite saradnike i sagovornike i kroz raznovrsne pristupe nastojati da otkrije novo i preispita poznato.

„U prvom broju časopisa Kulttura u fokusu su mladi vizuleni umetnici Petar Mirković i Tadija Jančić, koji su afirmisani na evropskoj, odnosno svetskoj sceni savremene vizuelne umetnosti, a imaju svoje ateljee u tzv. Kineskoj četvrti koja, kao budući Youth Creative Polis, predstavlja jednu od glavnih okosnica u projektu „Novi Sad 2021“ izjavila je glavna urednica Nataša Gvozdenović.

Časopis Kulttura je personifikacija projekta i u potpunosti se uklapa u koncept „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Naime, kako ističe direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković Kulttura: nosi vrednosti participativnosti jer u pripremi i realizaciji učestvuje veliki broj različitih novinara i ljudi; demokratičnosti jer su već u prvom broju predstavljeni neki umetnici koji su u Novom Sadu gotovo nepoznati, a uspešno se predstavljaju na svetskoj kulturnoj i umetničkoj sceni; i transparentnosti jer je projekat potpuno otvoren.

„Ono što je, takođe, veoma značajno je da je projekat Kulttura: platforma koja ima informativan karakter kroz obaveštavanje šta se dešava u Novom Sadu na polju kulture i umetnosti, zatim i edukativni karakter pošto sugrađani imaju jedinstvenu priliku da saznaju nešto novo, kao što je slučaj već u ovom prvom broju. Verujem i da će zaživeti i jedan potpuno nov umetnički koncept koji će, kroz organski proces, kao i projekat Evropska prestonica kulture, sazreti do 2021. godine“ kazao je Milenković.

Časopis Kulttura štampa se jednom mesečno u tiražu od 10.000 komada i biće deljen Novosađanima besplatno u svim gradskim institucijama kulture, a u planu je da se časopis može pronaći i u Beogradu.

Izvor: novisad2021.rs