Podrška gostovanju plesnog spektakla „Trait d’Union“ u SNP

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić i njegov zamenik dr Nebojša Kuzmanović, razgovarali su danas sa An Loren Viguru, atašeom za kulturu Ambasade Republike Francuske u Srbiji i Oreli Pole, rukovodiocem Francuskog instituta u našoj zemlji.

Tema razgovora bilo je predstojeće gostovanje plesnog spektakla „Trait d’Union“, poznatog pariskog koreografa Anželina Preljokaža, oca savremenog francuskog plesa i takozvane „hip-hop“ kulture, u Srpskom narodnom pozorištu. Stoga su u razgovoru učestvovali i upravnik tog teatra Zoran Đerić i direktor njegovog Baleta Toni Ranđelović.

„Veoma mi je drago što imamo priliku da razgovaramo o zajedničkim projektima sa predstavnicima Francuske, zemlje koja je sinonim za kulturu i umetnost i kreativna inspiracija svim drugim zemljama i narodima, kao i da sarađujemo u realizaciji tih projekata“, rekao je, uz ostalo, sekretar Štatkić.
Francuska je, dodao je on, sama po sebi jedan neuporediv projekat kulture koji je učinio da svet bude bogatiji gotovo u svakom obliku stvaralaštva i umetnosti, bilo da se radi o njihovom klasičnom ili modernom izrazu.

Gospođa An Loren Viguru je, s druge strane, izrazila nadu da će saradnja sa Pokrajinskom vladom i Sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i na ovom, i na drugim sličnim projektima, biti uspešna i obostrano korisna.

„Spektakl koji nam predstoji predstavlja pokušaj približavanja širokoj kulturnoj javnosti moderne igre sa elemenata popularne, urbane i raznovrsne kulture mladih u modernom velegradu“, dodala je ona.

U okviru gostovanju u Novom Sadu planiranog, inače, za oktobar ove godine, koreograf Preljokaž će održati i radionicu „Masterklas“, posvećenu savremenoj igri i namenjenu baletskim igračima i ansamblima modernog plesa.
Izvor: PS za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama