Podrška baletu Srpskog narodnog pozorišta

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić boravio je danas u radnoj Srpskom narodnom pozorištu (SNP), gde je razgovarao sa Tonijem Ranđelovićem, v.d. direktora Baleta tog teatra. Pored upoznavanja sa planovima i programima rada, Štatkić je prisustvovao i redovnoj baletskoj probi i razgovarao sa članovima baletskog ansambla.

Tokom razgovora, on je naglasio da Pokrajinski sekretarijat sa posebnom pažnjom vodi računa o najvažnijoj instituciji kulture u Vojvodini i da se do ozbiljnog i profesionalnog repertoara kako baleta, tako i opere i drame, može doći samo zajedničkim dogovorom.

„Balet je u svojoj osnovi najinteresantniji segment umetnosti, jer se govorom tela prezentuje drama“, rekao je Štatkić i dodao da je to „posebna izražajnost i virtuoznost, bilo da je u pitanju „beli“ balet ili savremeni ples“.

„Stoga ćemo i u narednom periodu, naravno u skladu sa mogućnostima, učiniti sve da podržimo i baletske projekte SNP“, naglasio je on.

Ranđelović je, s druge strane, Štatkića upoznao sa pripremama baleta „Karmina Burana“, čija premijera u SNP bi trebalo da bude 13. juna, najavivši i skorije baletske događaje.

„U subotu, 29 aprila, u povodu Svetskog dana igre, na repertoaru je „Grk Zorba“ u koreografiji i režiji Krunislava Simića. Reč je o dramaturški i koreografski osavremenjenoj predstavi, sa novim igračima i novom scenografijom“, objasnio je Ranđelović.
Izvor: Saopštenje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama