Počeo prvi memorijal „Rudolf Bruči“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Festival „Rudolf Bruči“ upriličen povodom stogodišnjice od rođenja jednog od najznačajnijih domaćih kompozitora počeo je sinoć u Sinagogi koncertom Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Ilmara Lapinša. Uoči izvođenja tri Bručijevih kompozicija, Somfonije br. 3., Koncerta za trombon i orkestar br. 2 i Simfonije „Lesta“, prisutnima se obratio pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić, koji je zvanično otvorio Festival.

Po Štatkićevim rečima, Bručijev muzički jezik je duboko ukorenjen u muzičku tradiciju Balkana u najširem smislu. Neprikosnoveni bard naše muzičke scene akademik Rudulf Bruči je, dodao je Štatkić, posedovao veliku kompozitorsku energiju sa ozbiljnim poznavanjem aparature velikih muzičkih sastava.

Podsećajući se na savete i razmišljanja o estetici muzike velikog kompozitora, sekretar Štatkić je rekao da je profesor Bruči imao profilisan muzički jezik, kompozitorski identitet i originalnost, koja pleni, oduševljava i zadivljuje, jer to je jedan jedinstven umetnički pečat.

„Zato je akademik Bruči zadužio sve nas da potšujemo njegovo delo, izvodimo i objavljujemo, da tim muzičkim ostvarenjima učimo nove generacije kompozitora“ naglasio je Štatkić i apostrofirao da „smo dužni da razvijemo fondaciju sa njegovim imenom, da ovaj grad dobije ulicu sa njegovim imenom, jer besmrtnim kompozicijama jeste vredan velikih počasti i zato je baš danas, na dan njegovog rođenja, i upriličeno otvaranje memorijala, prvog u nizu, koji bi trebalo da se održava bijenalno“.

Rudolf Bruči mlađi, sin akademika Bručija, juče je neposredno pred početak dvodnevnog simpozijuma u Matici srpskoj, potpisao sa predsednikom Matice srpske dr Draganom Stanićem, akt o osnivanju Legata „Rudolf Bruči“, kojim je svu očevu umetničko-muzičku zaostavštinu ostavio najstarijoj instituciji kulture, nauke i umetnosti u Srba.

Dvodnevni simpozijum pod nazivom „Život i delo Rudolfa Bručija: kompozitor u procepu između estetika i ideologija“, počeo je juče u velikoj sali Matice srpske, a danas će biti nastavljen u Multimedijalnom centru Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Na simpozijumu o životu i delu Rudolfa Bručija govori 20 eminetnih izlagača iz Srbije, Hrvatske i Velike Britanije.

Izvor: Vlada Vojvodine