Počeli 22. „Sinđelićevi dani“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Tradicionalna kulturna manifestacija, 22. „Sinđelićevi dani 2017“, posvećena legendarnom resavskom vojvodi i jednom od najvećih junaka srpske istorije Stevanu Sinđeliću i resavskim junacima, počeli su u Svilajncu, nastupom „Una Saga Serbica“.

Na programu jučerašnjeg koncerta su bile „Igre i zvuci Balkana“.

„Sinđelićeve dane“, u ulici Kriva čaršija, kraj monumentalnog spomenika Stevanu Sinđeliću pred oko hiljadu građana Svilajnca i Resave, otvorio je zamenik predsednika opštine Svilajnac Miroslav Marinković.

Pokrovitelj manifestacije je Skupština opštine.

Manifestacija se završava 12. avgusta koncertom Vlatka Stefanovskog.

Večeras, drugog dana manifestacije, biće predstavljena knjiga novinara i publiciste Gojka Zorića iz Svilajnca, „Stevan Sinđelić, potomstvo u čast legendarnom junaku“.

Sutra će biti upriličen susret sa književnicom Jelenom Bačić Alimpić.

U četvrtak 10. avgusta, na programu je Koncert grupe „Divanhana“, rok sevdah benda iz Sarajeva.

Pretposlednjeg dana, 11. avgusta, KUD „Sinđelić“ održaće koncert.

Knez, resavski vojvoda, junak Prvog srpskog ustanka i jedan od najveći junaka srpske istorije Stevan Sinđelić, poginuo je 1809. godine braneći šanac na Čegru kod Niša.

„Uvidevši da će izgubiti bitku od Turaka barutom je digao u vazduh utvrđenje“, zapisali su hroničari tog vremena. U eksploziji su izginuli njegovi vojnici, kao i veliki broj Turaka. Od lobanja srpskih ratnika Turci su posle toga sazidali Ćele kulu u Nišu.

Izvor: Tanjug/RTV