Otvorena izložba „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota“

0
Bolnica VITA Novi Sad

U Muzeju Vojvodine danas je otvorena izložba „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota“, koja je organizovana u sklopu manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“, a koju je pripremio Đorđe Bošković iz Zavičajnog muzeja u Rumi. Izložbu je otvorio podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Zoran Lazin.

„Istorija je učiteljica života, a današnja postavka o Kupiniku kao poslednjoj prestonici srpskih despota je tu da nas podseti i skrene nam pažnju na trajne vrednosti našeg istorijskog i kulturnog nasleđa i opomene nas da moramo da ih čuvamo“, rekao je Lazin otvarajući izložbu.

On je dodao da je Zavičajni muzej u Rumi uradio izuzetnu postavku, jer je u javnost izneo sve ono što treba da znamo o srpskim despotskim porodicama, njihovom porodičnom stablu i nasleđu koje su nama ostavili.

U ime Muzeja Vojvodine, prisutne je pozdravio v.d. direktora Vojvodine dr Drago Njegovan, dok se ispred Zavičajnog muzeja u Rumi obratila direktorica Snežana Janković. U umetničkom delu programa, posebno efektno je bilo izvođenje pesme „Angelina sveta mati krušedolska“, posvećene despotici Angelini Branković.
Izvor: Saopštenje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama