Osnivanje Kulturnog centra „Rumenka“

0

Na današnjoj sednici Saveta za kulturu razmatrani su i većinom glasova prihvaćeni Predlog odluke o osnivanju Kulturnog centra „Rumenka“ u Rumenci, Izveštaj o radu Organizacionog odbora za realizaciju inicijative da se Grad Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu i aktivnostima realizovanim u procesu kandidature za period 2011-2016. godine i Razmatranje inicijative Ambasade Ukrajine u Republici Srbiji za postavljanje biste Tarasa Ševčenka u Novom Sadu.

Predlogom odluke o osnivanju Kulturnog centra „Rumenka“ u Rumenci predviđeno je osnivanje Ustanove za kulturu i obrazovanje Kulturni centar „Rumenka“ kao ustanove kulture sa ciljem da se organizuje i unapredi kulturni život mesta kroz promovisanje kulturnih i umetničkih programa i kulturnog nasleđa. Program rada bio bi usmeren na realizaciju raznovrsnih kulturnih aktivnosti namenjenih pripadnicima svih nacionalnih zajednica koje žive u Rumenci kao i svim uzrasnim kategorijama. „Dugoročni cilj osnivanja Centra je da kroz kvalitetan i raznovrstan program Rumenka obezbedi zasluženo mesto na kulturnoj mapi Vojvodine i Srbije“-navodi se u obrazloženju Predloga odluke.

Izveštaj o radu Organizacionog odbora za realizaciju inicijative da se Grad Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu i aktivnostima realizovanim u procesu kandidature za period 2011-2016. godine podeljen je u nekoliko segmenata. U prvom delu su hronološki, po godinama, navedene aktivnosti do momenta podnošenja kandidature, zatim su detaljno opisane aktivnosti tokom 2016. godine, kada je rad Odbora bio najintenzivniji i kada je u Briselu, 13. oktobra 2016. godine, održana prezentacija projekta „Novi Sad 2021“, što je rezultiralo proglašenjem Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu. U Izveštaju je navedena i organizaciona struktura, sastav stručnih tela, timova i komisija kao i imena saradnika koji su uzeli učešće u ovom procesu. Sastavni deo Izveštaja je i finansijski izveštaj za period 2011-2016 godine za sredstva koja su u navedenom periodu dodeljena Organizacionom odboru iz budžeta Grada Novog Sada.

Ambasada Ukrajine u Republici Srbiji uputila je dopis Gradonačelniku Milošu Vučeviću sa inicijativom za postavljanje biste Tarasa Ševčenka u Novom Sadu. Grad Lavov želi da, u okviru pobratimskih veza i razvoja kulturne saradnje između dva grada, pokloni bistu čuvenog ukrajinskog pesnika, Tarasa Ševčenka Novom Sadu, a Novi Sad bi trebao da donese odluku o mestu za postavljanje ove biste.

Izvor:

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.