Održan sastanak sa predstavnicima Fondacije “ Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture“

0
Bolnica VITA Novi Sad

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama danas je održan radni sastanak sa predstavnicima Fondacije “ Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture“ na čelu sa direktorom Nemanjom Milenkovićem i direktorima institucija kulture u AP Vojvodini, čiji je osnivač Pokrajinska vlada.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić, izneo je da prestižna titula evropske prestonice kulture iziskuje razmatranje projekata i ideja.

„Kako bismo bili racionalniji, brži i efikasniji u realizaciji naših projekata koje svaka institucija kulture ima, potrebno je da njihove nijanse i specifičnosti približimo evropskom konceptu“, istakao je resorni sekretar i objasnio da na primerima dobre prakse možemo sve umetničke ideje da realizujemo, ali je suština da one ostanu u „životu“ i nakon 2021. godine.

Prema rečima Štatkića, posebno je važna podrška svih nivoa vlasti stručnom timu, kako bi se opravdala ova prestižna titula, koja je sa razlogom zaslužena i dobijena.

Direktor Fondacije Milenković naveo je da je od 5. januara ove godine počeo proces sprovođenja pravila iznetih u zajedničkoj pobedničkoj aplikaciji i to će trajati do 13. januara 2021. godine, kada će Novi Sad i zvanično postati Evropska prestonica kulture. Reč je o smernicima, kako je naveo, koje nas vode do cilja, na osnovu nezavisnih ekspertskih evropskih timova, koje sledimo, a odnose se na poštovanje principa rada institucija kulture u brojnim oblastima.

U tom procesu, prema mišljenju Milenkovića, veoma je važna institucionalna saradnja, međunarodni partneri, participacija u aktivnostima sa drugim evropskim gradovima, kao i razvoj publike, u smislu njenog približavanja kulturi.

Novooformljeni tim Fondacije, istakao je on, uspostaviće konstantnu komunikaciju sa delegiranim stručnjacima iz svake institucije kulture, kako bi se posao brže realizovao, jer nam sama titula prestonice otvara brojna evropska vrata, gde će nam i njihovi fondovi biti dostupniji.

Sastanku je prisustvovao i član Gradskog veća Novog Sada za kulturu Dalibor Rožić.
Izvor: PS za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama

POSTAVI ODGOVOR