Obeleženo 250 godina od rođenja Filipa Višnjića

0
Bolnica VITA Novi Sad

Podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Zoran Lazin prisisuvovao je obeležavanju 250 godina od rođenja narodnog pesnika i guslara Filipa Višnjića, koje je organizovano u okviru „Višnjićevih dana“, tradicionalne manifestacije koja se održava u Višnjićevu kod Šida.

Pozdravljajući poštovaoce neprolaznog dela Filipa Višnjića, Lazin je rekao da je jubilej, kojim se obeležava dva i po veka od njegovog rođenja, jedna od najznačajnijih manifestacija u kod nas.

„Filip Višnjić je bio srpski Homer i njegova uloga u istoriji našeg naroda je ogromna. Jer, upravo je Filip Višnjić sačuvao epsko predanje, pre svega ono vezano za Prvi srpski ustanak, a koje su, docnije, na polzu našeg naroda, ma gde on živeo, u pisanom obliku ovekovečili i Lukijan Mušicki i Vuk Karadzić“, dodao je Lazin.

U okviru „Višnjićevih dana“, episkop sremski Vasilije je služio parastos velikom pesniku. Na Višnjićev spomenik položeni su venci i sveće, a u osnovnoj školi koja takođe nosi njegovo ime otvorena je etno postavka.U umetničkom delu programa nastupili su mladi guslari, koji su izvodili narodne pesme Filipa Višnjića.
Izvor: PS za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama

POSTAVI ODGOVOR