Nebojša Kuzmanović otvorio „Tesla global forum“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović danas je otvorio peti po redu “Tesla global forum”, manifestaciju posvećenu promociji nauke, kulture i obrazovanja u čast velikog srpskog naučnika Nikole Tesle.

Ove godine se održava do 10. jula u Kongresnom centru CEPTOR na Andrevlju na Fruškoj Gori, u Novom Sadu i manastiru Šišatovac – mestima za koje je i sam Tesla za života bio vezan.

Otvarajući forum, Kuzmanović je rekao da je ovo jedan od onih događaja u kojima se vidi vrednost projekta, mnogo šire i više nego na papiru.
„Danas je ovo jedan veličanstven događaj, jer je veliko ime velikog čoveka povezalo mlade ljude i sa Kosova i Metohije, Republike Srpske, naših ljudi iz Amerike. Povezao nas je Tesla u njegovu čast i na naše zadovoljstvo,“ istakao je Kuzamnović.

On je dodao da su kroz istoriju srpski velikani u različitim oblastima, često bili meta prisvajanja i usvajanja od strane nekih drugih naroda, nacija, pa čak i država, pa je tako bilo i u slučaju Teslinog porekla.

„Ovaj skup je dokaz i prikaz da Tesla pripada nama upravo ovde na Fruškoj gori u duhovnom ozračju manastira Šišatovac i u krugu mladih naučnika i nas samih, koji imamo obavezu da čuvamo i negujemo njegov lik i delo,“ rekao je Kuzmanović.

Na forumu učestvuju brojni eminentni profesori, naučnici, umetnici i eksperti iz zemlje i sveta, koji će, u okviru predavanja, okruglih stolova i kreativnih radionica, prenositi i razmenjivati znanja i iskustva. Današnjem otvaranju foruma prisustvovao je i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

U ovogodišnjem omladinskom “Tesla sajber-kampu” učestvuje 150 najuspešnijih studenata sa domaćih i stranih univerziteta, a ovogodišnje učešće studenata iz Republike Srpske pomoglo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Poslednjeg dana festivala, u ponedeljak, 10. jula, u 14.00 časova u Matici srpskoj u Novom Sadu biće dodeljeno tradicionalno priznanje “Tesla global foruma” – “Bela golubica”.

Među laureatima ovog prestižnog priznanja je i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a ostali ovogodišnji dobitnici su interpretator duhovne muzike Divna Ljubojević, američki muzičar i kompozitor Mano Divina, ruski naučnik i muzičar Kovalenko Oleg Aleksejevič, biznismen i lider srpske dijaspore u SAD Majkl Đorđević i glumac Nikola Rakočević.
Izvor: PS za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama