Nastup Srbije na Sajmu knjiga u Lajpcigu 2017.

0
Bolnica VITA Novi Sad

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Republika Srbija predstaviće se na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, koji se održava od 23. do 26. marta, postavkom Srbija čita/Čitaj Srbiju.

Na srpskom štandu biće izloženo oko 300 aktuelnih knjiga: dela naših pisaca prevedena na nemački jezik, izbor iz savremene pesničke i prozne produkcije, novi tomovi sabranih dela srpskih klasika, kapitalne monografije iz kulture i umetnosti, izbor skorašnje teorijske literature…

Dizajn srpskog štanda posvećen je našem jedinom nobelovcu, imajući u vidu da se ove godine obeležava 125 godina od Andrićevog rođenja. O uticaju dela Ive Andrića na savremenu srpsku književnost govoriće pisci Vladimir Kecmanović, čiji se roman ʺOsamaʺ referiše na Andrićevu „Prokletu avliju“, i Vule Žurić, aktuelni dobitnik Andrićeve nagrade za knjigu priča „Tajna crvenog zamka“.

Polazište za promociju naše književnosti, izdavaštva i kulture u Lajpcigu su „Dijalozi“, projekat Biblioteke grada Beograda, u kom se uz 125 godina rođenja Ive Andrića skreće pažnja na 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, na dijaloški odnos Andrićeve proze prema našoj epici, kao i na dijalog koji savremena srpska književnost vodi sa delom ove dvojice stvaralaca, sa sopstvenom tradicijom i sa evropskom književnošću.

Publika u Lajpcigu moći će da pogleda film i publikaciju pod nazivom „Dijalozi“, u kojima se ukazuje na ove važne jubileje i daju informacije o srpskom predstavljanju na Sajmu. U katalogu Srbija čita/Čitaj Srbiju, na srpskom i na nemačkom jeziku, preporučuju se knjige koje su u protekle dve godine dobile naše najuglednije nagrade.

S obzirom da je Srbija članica međunarodne kulturne mreže Traduki, na Sajmu u Lajpcigu u okviru Tradukijevog programa „Ni Istok, ni Zapad – Alhemija Balkana“, nastupiće pesnikinja Milena Marković i pisac Dragan Velikić.

Lajpciški sajam knjiga jedna je od dve najznačajnije književne manifestacije u Nemačkoj, poznat po svom pretežno nekomercijalnom pristupu u izadavaštvu i kao autentični evropski skup ljubitelja knjige.

Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja