Na Festivalu „Kornelije” u Karlovcima 13 horova

0
Bolnica VITA Novi Sad

Festival horske crkvene i svetovne muzike “Kornelije” otvoren je u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima, kao centru srpske duhovnosti i crkvene muzike. Prisutne na otvaranju pozdravio je i zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović.
Festival je zvanično otvorio episkop sremski Vasilije, sa čijim blagoslovom se ta smotra i održava. On je, uz ostalo, rekao da je crkvena pesma jedan od načina molitve čovekove s Bogom i zato je treba doživeti i osetiti.
„Kornelije“ je danas jedini festival horske crkvene i svetovne muzike na teritoriji Vojvodine,sa tradicijom dužom od deset godina. Posvećen je Korneliju Stankoviću, našem najvećem kompozitoru 19. Veka koji jei udario temelje srpske crkvene muzike, naročito horske.
Festival je koncipiran kao dvodnevna manifestacija, te je u Sabornoj crkvi održan revijalni deo festivala, na kom su nastupili prošlogodišnji pobednik, hor Eparhije sremske “Sveti Nikolaj” , i gostujući horovi – “Srbadija” iz Bijeljine i Beogradski madrigalisti.
U nastavku je sledio takmičarski deo, u kojem su nastupili Mešoviti hor „Sveti Arsenije“ iz Sremskih Karlovaca, Prvo beogradsko pevačko društvo, Hor „Sveti Sava“ iz Sremske Mitrovice, „Sveti Velikomučenik Georgije“ iz Bečeja, „Sveti Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina, SPD „Ostrog“ iz Novih Banovaca, „Sveti Andrej Prvozvani“ iz Batajnice, „Pokrov Presvete Bogorodice“ iz Surčina i „Sion“ iz Sremske Kamenice. Na kraju se se predstavili i članovi hora Karlovačke bogoslovije.

Karakteristika ovog festivala je i to što se svi učesnici izvode jednu novui kompoziciju. Ove godine je to tropar Svetog Simenoa Mirotičivog, koji je za ovu priliku komponovala mlada dirigentkinja dečjeg hora pri Sabornoj crkvi, Aleksandra Radenović, a povodom osam vekova postojanja pećke Patrijaršije.
Pokrovitelj festivala je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Izvor: Vlada Vojvodine