Muzika je ambasador kulture svake zemlje

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić razgovarao je danas sa direktorom Vojvođanskog simfonijskog orkestra Romanom Bugarom i v.d. direktorom opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandrom Stankovim o realizovanim projektima i planovima za dalje nastupe.

Tokom protekle nedelje Vojvođanski simfonijski orkestar nastupio je u Temišvarskoj filharmoniji, sa kojom će nastaviti saradnju, a u prošlu subotu su u Sinagogi održali deseti koncert u ovoj sezoni.

Prema rečima sekretara Štatkića, ova godina je bila više nego zapažena nastupom naših simfoničara, o čemu se priča i izvan naših granica, što i jeste misija muzike i kulture.

„Čast nam je što su velika umetnička imena sarađivala sa našim simfoničarima i što će nastaviti da sarađuju“, istakao je Štatkić, precizirajući „da su ideje za nastupe osnova u daljim koracima i realizaciji projekata, jer muzika jeste ambasador kulture jedne zemlje i zato u nju treba pametno ulagati“.

On je dodao da koncept rada Pokrajinskog sekretarijata, između ostalog, jeste i ulaganje u mlade domaće autore, muzičare i kompozitore.

Bugarin je s druge strane podsetio da su simfoničari, u okviru zadatog budzeta, u ovoj sezoni imali dvostruko više nastupa nego prethodnih godina i da su vidni i rezultati, jer su pozivi za nastupe došli i od grada Pečuja i gradova regiona, pa i šire.

Razgovoru su prisustvovali i v. d. direktora Zavoda za kulturu Vojvodine Smiljana Vlajić, predsednik Upravnog odbora Vojvođanskog simfonijskog orkestra Zorana Mulića, mladi kompozitor Ivan Marković, čija kompozicija je u izvođenju vojvođanskih simfoničara odsvirana protekle subote u novosadskoj Sinagogi, i Robert Lakatoš, poznati violinista.
Izvor: Saopštenje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama