Međunarodni festival pozorišta za decu na kulturološkoj mapi sveta

0
Bolnica VITA Novi Sad

Dečijom lutkarskom predstavom „More mašte“ pozorišta iz Niša sinoć je u Narodnom pozorištu u Subotici otpočeo ovogodišnji, 24. po redu Međunarodni festival pozorišta za decu, koji će se održavati do 29. septembra.

Tim povodom mladu publiku, goste, a i domaćine pozdravio je u ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama podsekretar Zoran Lazin.

„Festival, koji je odavno napunio godine punoletstva, sledeće godine imaće četvrt veka postojanja, što je u uslovima kada je započeo da se održava i u nezavidnim situacijama kroz koje je prolazio, zaslužuje svaku pohvalu i divljenje“ rekao je podsekretar Lazin.

To nije ponos samo grada Subotice, čiji sinonom jeste dečiji festival, istakao je on, već ponos cele naše države. Zato je naša obaveza i dužnost da podržimo što snažnije njegovo održavanje, kako bi Slobodan Marković, kao direktor festivala, koji je zaslužan za ovo trajanje mogao mirnije da obavlja svoju dužnost.
Čitanjem pesme „Naš svet“ iz zbirke pesama „Bubamarin svet“ Tatjane Pupovac podsekretar Lazin je u završnoj reči pozdravio najmlađu publiku.
Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da će narednih nekoliko dana Subotica opet biti prestonica svetskog lutkarstva, koja je odavno dobila međunarondi ugled. Ako kažemo, precizirao je on, da se prijavilo na učešće u takmičarskom programu 230 predstava iz 46 zemalja, onda vidimo koliko je ovaj grad prepoznat na kulturološkoj mapi dečijih festivala u svetu.

Direktor festivala Slobodan Marković uručio je sinoć nagradu za životno delo „Mali princ“ dramskom pedagogu Ljubici Beljanski – Ristić, koja je i zvanično otvorila festival, kao i istaknutom ruskom teatrologu dr Borisu Goldovskom.

Izvor: Brif.rs

POSTAVI ODGOVOR