Manifestacija Muzeji Srbije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Na konferenciji za novinare povodom treće nacionalne manifestacije “Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10“ koja će biti održana od 11. do 20. maja predstavljeni su programi novosadskih ustanova koje učestvuju u manifestaciji.

Reč je o najvećoj nacionalnoj muzejskoj manifestaciji na teritoriji Srbije kojoj se priključilo preko 90 muzeja i srodnih institucija. Kako je rečeno na konferenciji besplatni programi će se odvijati na više od 110 lokacija, a obuhvataju čitav niz izložbi i pratećih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, javnih razgovora, promocija, projekcija i drugih sadržaja.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić izjavio je da mu je je veliko zadovoljstvo kada Novi Sad kvalitetnim kulturnim programima opravdava titulu Evropske prestonice kulture koja mu je dodeljena prošle godine.

Prisutnima su se takođe obratili v.d. direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog dr Jasna Jovanov, upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski i zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović.

Veče uoči početka manifestacije biće otvorena izložba Muzeja Vojvodine „Blago iz košnice – od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine (1847-1947-2017)“, dok će izložbama „Grafički omnibus: Ljubomir Ivanović, Mihailo S. Petrov, Đorđe Andrejević Kun“ Narodne biblioteke Srbije i „Umetnici, akademici iz kolekcije Pavla Beljanskog“, 11. maja u 19.00 sati u Spomen – zbirci Pavla Beljanskog, biti svečano otvorena manifestacija u Novom Sadu.

Za Evropsku Noć muzeja, 20. maja, muzeji u Novom Sadu će raditi do 24.00 sata. U manifestaciji u Novom Sadu učestvuju: Muzej Vojvodine, Muzej grada Novog Sada, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija likovne umetnosti Poklon-zbirka Rajka Mamuzića, Pozorišni muzej Vojvodine, Ogranak SANU, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Arhiv Vojvodine, Društvo novinara Vojvodine. Zbog rekonstrukcije fasade ovde godine Galerija Matice srpske u manifestaciji učestvuje gostovanjem u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu.

Izvor: Grad Novi Sad