Kuzmanović: Za kulturu ne sme da bude malih i velikih sredina

0
Bolnica VITA Novi Sad

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović i pomoćnik sekretara za javno informisanje, medije i analitiku Đorđe Vukmirović, prisustvovali su sinoć u Feketiću kocertu „Na talasima ljubavi i dobrote“, Folklornog ansambla „Venac“ iz ruskog grada Kostrome.

Pozdravljajući prisutne, Kuzmanović je rekao da je bogat kulturni život Feketića, čiji deo je i nastup gostiju iz Rusije, potvrda da, kada je o kulturi reč, nema i ne sme da bude malih i velikih sredina.

„Kultura stanuje svuda, jer stanuje u ljudima i njihova je večna potreba. Zato je i njena demetropolizacija od izuzetnog značaja i to je jedna od osnovnih odrednica politike i našeg Sekretarijata“, dodao je zamenik pokrajinskog sekretara.

On se posebno osvrnuo i na duboke veze ruskog i srpskog naroda koje su najočigledniju potvrdu dobile u sjajnom i dubokim međusobnim emocijama obeleženom koncertu gostiju iz Kostrome koji, inače, sami finansiraju svoje dolaske u Srbiju, a pored Feketića gostovali su i u Apatinu, Vrbasu i Bačkoj Palanci.

„Niko od nas nema dileme oko evropskog puta naše zemlje, ali niko od nas, čak i da hoće, ne može naš narod i našu zemlju da izmesti iz blagotvornog duhovnog ozračja velikog ruskog naroda i velike Rusije, Rusije Dostojevskog, Tolstoja, Čehova, Šolohova“, naglasio je Kuzmanović.

Organizator gostovanja ansambla „Venac“, a time i koncerta u Feketiću je, inače, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Tihi Don“, nazvano po čuvenom romanu nobelovca Mihaila Šolohova, a do kraja ovog leta u tom mestu će biti organizovana još jedna, ne samo u lokalnim okvirima značajna manifestacija.

„Reč je o `Gospojinskim danima` koje organizuje naše Društvo `Dušan silni` i za koje smo dobili i podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Oni će biti održani krajem avgusta i trajaće šest dana“, objašnjava profesorka Ksenija Kustudić-Đukić, članica Opštinskog veća opštine Mali Iđoš zadužena za kulturu.
Izvor: PS za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama