Karlovci danas: Izložba „Plakatiranje genocida“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Posle Sremske Mitrovice i Rume, izložba „Plakatiranje genocida“ je na svom putu kroz Srem sinoć otvorena u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima. Izložbu čiji autor je dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, otvorio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu,javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Milan Micić.

„Pred nama su ustaški i nemački plakati o odmazdama nad srpskim civilima u Sremu od 1941. do 1945. koji su samo segment mape genocida, izvršenog tokom rata na raznim tačkama okupirane Jugoslavije, a u kojem je pokušano uništenje jednog celog naroda i to baš onog koji je bio tvorac te države“, rekao je tom prilikom Micić.
Ova postavka, dodao je Micić, je i ne mali doprinos mapiranju genocida nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu i predstavlja kontinuitet u naučnom i istraživačkom radu dr Njegovana.

Izložbu čini niz plakata i drugih dokumenata ustaške Nezavisne države Hrvatske, u čijem sastavu je tokom Drugog svetskog rata bio i Srem, a koji su prvi put predočeni široj javnosti.

Na njima su, uz ostalo, i naredbe za izvršenje zločina i spiskovi Srba iz svih delova Srema koji su po tim naredbama brutalno ubijani.

Na otvaranju su govorili i Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije, predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković, direktor Arhiva SANU dr Žarko Dimić, istoričar Muzeja Vojvodine Zoran Veljanović i autor izložbe dr Njegovan.

Izvor: Brif.rs

POSTAVI ODGOVOR