Jubilej Galerije Matice srpske

0

Završetak radova na obnovi fasade i početak obeležavanja jubileja 170 godina trajanja Galerije Matice srpske biće obeleženi svečanošću sa specijalnom svetlosnom projekcijom na Trgu galerija, u četvrtak, 1. juna, sa početkom u 20.21 sat.

Program svečanosti pripremljen je u saradnji s Akademijom umetnosti u Novom Sadu i obuhvatiće umetničku svetlosnu projekciju na obnovljenoj fasadi, uz izvođenje muzičkih kompozicija studenata Akademije. Projekcija je rad autora profesora Srđana Radakovića i akcentuje dvadesete i tridesete godine XX veka, praveći sponu između filmske aktivnosti likovnih umetnika u Evropi sa začetkom umetničkih aktivnosti u okviru Muzeja Matice srpske.
Fondacija „Novi Sad 2021“ je u saradnji sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu i Galerijom Matice srpske podržala realizaciju svečanosti budući da ona preferira osnovne programske težnje, među kojima su izlazak kulture i umetnosti izvan ustanova, uvođenje savremenih tehnologija i trendova u rad institucija i interaktivni odnos s publikom.
U ovoj, prvoj, godini Fondacija „Novi Sad 2021“ realizuje projekte koji su koncepcijski deo programskog mosta Nada čije su teme ljudski i prostorni kapaciteti. Pored svetlosne projekcije koja će biti projektovana na fasadi Galerije ispred obnovljene Galerije Matice srpske biće postavljene dve novoizlivene skulpture. Iznošenjem umetničkih dela u prostor ispred Galerije napravljen je iskorak ka publici i skulpturama u javnom prostoru ukazano na umetničke vrednosti koje se čuvaju u zgradi. Istovremeno, to je prvi korak ka cilju koji Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021, teži – osvajanju Trga galerija i formiranju Parka skulptura u okviru zelene površine ispred Galerije.
U godini obeležavanja svoga jubileja – 170 godina od osnivanja – Galerija Matice srpske završava adaptaciju zgrade u kojoj se nalazi od 1958. godine, a koja od tada nije sveobuhvatno obnavljana. Nakon samo šest meseci intenzivnog rada na rekonstrukciji fasade, Galerijski prostor je ponovo dostupan javnosti, a fasada je dobila svoje novo ruho i prvu dekorativnu rasvetu. Ovaj poslednji korak, kojim se zaokružuju višegodišnji radovi na uređenju zgrade Galerije, usledio je posle adaptacije suterena, uvođenja savremenog protivpožarnog sistema i proširenja prostornih kapaciteta za depoe i konzervatorske radionice 2015. godine i zamene krovnog pokrivača i uređenja depoa na trećem spratu tokom 2016. godine. Obnovom fasade krunisan je desetogodišnji rad na rekonstrukciji i modernizaciji zgrade i transformaciji ustanove. Istovremeno, prostor Galerije je, ugradnjom lifta na spoljnom stepeništu, postao dostupan osobama s invaliditetom, čime je upotpunjena prošlogodišnja ugradnja lifta za posetioce u unutrašnjosti zgrade.
Izvor:Novosadska TV

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.