Izložba „Novosadski fotografski ateljei“

0
muzej
Bolnica VITA Novi Sad

U Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, od 22. decembra biće postavljena izložba pod nazivom Novosadski fotografski ateljei (1854–1914.), autorke Ivane Jovanović-Gudurić.
Svečano otvaranje izložbe je 22. decembra u 19 časova u Zbirci strane umetnosti. Izložbu će otvoriti Borivoj Mirosavljević, novinar i majstor fotografije.

Na izložbi će biti predstavljen rad 14 najuticajnijih fotografa koji su posedovali ateljee u centru Novog Sada u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka.
Postavku čini više od 400 originalnih fotografija iz Fonda Muzeja koje svedoče o tehničkom i estetskom razvoj portretne fotografije u 19. veku.

Takođe ova vrsta fotografija pokazuje i mnoge elemente materijalne i socijalne kulture toga vremena. Izložba će posetioce odvesti u vreme kada je odlazak kod fotografa bio poseban trenutak u životu pojednica i čitave porodice, kada su se oblačile najlepše haljine i odela, stavljali šeširi i različiti modni dodaci.

Fotografski majstori načinili su brojne portrete različitih generacija novosađanki i novosađana koji su kroz ovu vrstu fotografija potvrdili svoj novostečeni status pripadnika građanske klase. Izabrane fotografije prate tekstovi o uzbudljivim životima i poslovnim karijerama samih fotografa, kao i oglasi iz tadašnje štampe kroz koje su reklamirali svoje usluge.

Izvor: RTV