Izložba kanadske umetnice u KCNS

0
Bolnica VITA Novi Sad

Izložba kanadske umetnice Gordane Brelih otvorena je u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, a trajaće do utorka, 25.jula.

Postavku koju čini tridesetak eksponata i nakit otvorio je NJ.E.Filip Pinington , amabasador Kanade u Srbiji.Izložba kanadske umetnice Gordane Brelih otvorena je u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, a trajaće do utorka, 25.jula.

„Boja i tekstura su moje strasti. Studirala sam modu i kostim na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Moja umetnička karijera se razvijala od mode do pačvorka (patchwork) da bih u poslednjih deset godina eksperimentisala s prirodnim vlaknima. Posle uspešne karijere u tekstilnoj industriji, 2002. godine, slučajno sam otkrila pačvork. Kada sam ovladala tom tradicionalnom tehnikom, počela sam da istražujem neuobičajene intervencije i materijale, štepanje papira, zarđali metal, bojenje materijala biljkama… Ti eksperimenti su razvili posvećenost i ljubav prema mašinskom šivenju i vezu. Moja umetnost je poprimila vlastiti život. Brze skice i trenuci inspiracije podstiču me da težim nečem drugačijem. Nove tehnike pružaju stalan izazov. Boja je snažan element u mom radu. To je jedan od ključnih elemenata koji mojoj umetnosti daju starinski izgled. Prisutan je osećaj prošlosti. Moji radovi pozivaju posmatrača da otkrije sopstvenu priču.“, izjavila je Gordana Brelih.

Izvor: RTV