Izložba fotografija „Sedam vekova manastira Krupe“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Izložba fotografija fotoreportera Darka Dozeta pod nazivom „Sedam vekova manastira Krupe“ biće otvorena danas u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada povodom 700 godina manastira Krupe.

Ukupno 40 umetničkih i dokumentarnih fotografija, nastalih prilikom nekoliko Dozetovih boravaka u ovom drevnom manastiru na međi Like i Dalmacije, biće predstavljeno na 27 panoa.

Dozet je sarađivao sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, a fotografije su mu objavljivali gotovo svi svetski listovi i magazini.

Njegove fotografije ilustrovale su više od 1.000 naslovnih strana najznačajnijih medija, prvenstveno „Večernjih novosti“, a samostalne izložbe imao je u više od 50 gradova Srbije i inostranstva.

Autor je projekta „Koreni duše“ posvećenog Kosovu i Metohiji i koautor projekta „Svedoci trajanja“ koji prikazuje srpsku kulturnu baštinu u Rumuniji.

Izložba je obogaćena i pratećim tekstovima Snježane Orlović, istoričara umetnosti, vrsnog poznavaoca manastira i crkava Eparhije dalmatinske i Eparhije gornjokarlovačke.

Predviđeno je da izložbu otvori episkop bački Irinej i episkop dalmatinski Fotije, a obratiće se i direktor Kulturnog centra Novog Sada, Bojan Panaotović.

Otvaranju će, osim autora, prisustvovati i iguman manastira Krupa arhimandrit Gavrilo Stevanović.

Izvor: Tanjug