Hor učenika Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” pobedio u Litvaniji

0
Bolnica VITA Novi Sad

Hor učenika Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj”, pod dirigentskom palicom Jovana Travice, osvojio je prvo mesto na međunarodnom takmičenju horova u Litvaniji, gde su boravili od 17. do 21. maja, navodi dnevnik.

Osim ove nagrade, hor „Zmaj Jovine” škole izabran je i u „gran pri” festivala, među pet naboljih horova, i tom prilikom osvojili su nagradu publike. Uspešnu sezonu višestruko nagrađivani horisti završili su sinoć tradicionalnim godišnjim koncertom u Sinagogi.

„Svake godine nam je u planu da odemo na bar jedan inostrani festival da bismo uporedili naš rad s drugim horovima“, kaže Jovan Travica.

„Na festivalu u Litvaniji, koja je zemlja s bogatom horskom tradicijom, pevali smo pored 17 drugih svetskih horova, veoma uspešnih, među kojima je i onaj s Muzičke akademije iz Mičigena.“
Na sinoćnom koncertu, hor „Zmaj Jovine” gimnazije je, po tradiciji, predstavio presek godišnjeg rada. Osim Velikog hora, učestvovao je i hor prve godine, koji je otvorio koncert, kao i hor bivših đaka i orkestar Gimanzije. Program je bio šarolik, a posetioci su uživali u interpretacijama dela starih majstora, tradicionalne muzike, nezaobilaznog Mokranjca, kao i latino zvukova, a orkestar je zasvirao i tango. Inače, hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” već 15 godina važi za najbolji srednjoškolski hor u Srbiji, a iza sebe imaju dugi niz priznanja iz zemlje i sveta.

Izvor: dnevnik.rs