Gostovanje Vojvođanskog simfonijskog orkestra u Temišvaru

0
Bolnica VITA Novi Sad

Podsekretar pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Zoran Lazin prisustvovao koncertu Vojvođanskog simfonijskog orkestra, koji je nastupio u Temišvaru u okviru obeležavanja 70 godina od osnivanja Temišvarske filharmonije „Banatul“.

Pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića, sa simfoničarima je nastupila i mlada i perspektivna violončelistkinja iz Austrije Alina Holender.

Vojvođanski simfonijski orkestar je temišvarsku publiku upoznao sa delom naše savremene kompozitorke Smiljane Vlajić, koja je prisustvovala koncertu i izvođenju njenog dela „Opus Alchemicum“. Drugi deo programa bio je posvećen Petru Čajkovskom i tom prilikom su izvedene „Varijacije na rokoko temu za violončelo i orkestar“ i Simfoniju br. 4, koja se smatra prvim zrelim simfonijskim delom ovog velikog kompozitora.

Poziv iz Temišvarske filharmonije „Banatul“ za Vojvođanski simfonijski orkestar predstavlja izuzetnu čast kao i priliku za međunarodnu promociju našeg orkestra i naše zemlje i tim povodom su podsekretar Lazin, direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra Roman Bugar i direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Aleksandar Stankov razgovarali sa generalnim direktorom Temišvarske opere Kornelijem Murguom i njegovim pomoćnikom Batanjcem Novaom.

Tom prilikom dogovorena je dalja saradnja SNP-a i Temišvarske opere, o čemu će biti potpisan odgovarajući memorandum. Za početak, domaćini su predstavili svoj repertoar i ponudili gostovanje baleta „Pajaci“ i opere „Kavalerija rustikana“.

Nakon toga delegacija iz Novog Sada je o daljoj saradnji razgovarala i sa direktorom Temišvarske filharmonije „Banatul“ Joanom Koriolanom Garbonijem.
Izvor: Saopštenje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama