Festival mladih talenata klasične muzike „Franc List Fest“ danas u Ečkoj

0
Bolnica VITA Novi Sad

Danas će se u Kaštelu „Ečka“ prvi put održati „Franc List Fest“, festival mladih talenata klasične muzike, a specijalna gošća festivala je italijanska pijanistkinja Elisa Tomelini.

Kao pijanističko čudo od deteta, Tomelini je bila je hvaljena od istaknutih muzičara, pobeđivala na međunarodnim takmičenjima i od početka bila atipična umetnica, opirući se dogmama i akademskom kontekstu.

U određenom trenutku svog umetničkog puta prestala je da nastupa kako bi se tokom višegodišnjeg studijskog odsustva u potpunosti posvetila istraživanju planina na raznim kontinentima. Godinama je živela u regionu Valle d’Aosta, u Breuilu, skijala i sa alpinistima putovala svetom ne bi li upoznala planine južne Amerike, SAD-a, Nepala, severne Afrike.

Po povratku muzici, vratila se koncertima i objavljivanju albuma koje pozitivno ocenjuje i publika i kritika, a kad god je u mogućnosti svira u prirodi, daleko od koncertnih dvorana i pozornica.

Italijanska pijanistkinja će se srpskoj publici predstaviti delima Šopena i Lista.

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji banatsku zemlju sa tri sela – Ečku, Klek i Jankov Most 1781. godine.

Sedište svog imanja smestio je u Ečku i tu izgradio svoj dom, a dvorac „Kaštel“ početkom 19. veka podigao je Lukačev sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine.

Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, a otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Uoči 200. godišnjice od tog događaja, održava se prvi „Franc List Fest“.

Izvor: Tanjug/RTV

POSTAVI ODGOVOR