„Brankovo kolo“ je trijumf poezije i književnosti

0
Foto: Vlada Vojvodine
Bolnica VITA Novi Sad

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić razgovarao je juče sa Nenadom Grujičićem direktorom pesničke manifestacije „Brankovo kolo“ iz Sremskih Karlovaca, koja je ove godine imala svoje 46. izdanje.

„Manifestacija koja će za četiri godine zaokružiti pola veka postojanja, bazična je za kulturu jedne nacije i jedne zemlje“, rekao je Štatkić, apostrofirajući činjenicu da će 50-ogodišnji jubilej te manifestasije biti obeležen 2021, dakle u godini u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

„To će biti svojevrstan trijumf poezije i književnosti uopšte, a „Brankovo kolo“ je, uz „Sterijino pozorje“ i „Zmajeve dečije igre“, jedna od najprestižnijih manifestacija koja zaslužuje podršku“, dodao je Štatkić.

S druge strane, Grujičić je podsetio da je ova maniferstacija izašla iz okvira samo poetičke provenijencije, jer je nekoliko godina unazad osmišljen kao multimedijalni projekat, gde se, uz ostalo, vode i značajne filozofske debate.

„Posebno lep osećaj je kada se u okviru održavanja naše manifestacije, kao svojevrstan vetar u leđa, a u čast velikog pesnika dodele „Brankove nagrade“, naglasio je Grujičić, predloživši da se staza koja vodi do Radičevićevog groba na Stražilovu oplemene bistama naših, ali i velikih evropskih i svetskih pesnika.

Izvor : Brif.rs

POSTAVI ODGOVOR