47. LUTKARSKI SUSRETI: Gran pri za „Petra Pana“

0
Foto: pozoristemladih.co.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Na 47. Susretima profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije, Gran pri festivala za najbolju predstavu pripao je Pozorištu mladih iz Novog Sada za komad „Petar Pan“ u režiji Roberta Valtla.

U Malom pozorištu „Duško Radović“ nagrade je učesnicima trodnevnog festivala svečano uručio predsednik UNIMA centra Srbije i v.d. upravnik Pozorišta „Boško Buha“ Igor Bojović.

Za najbolju režiju nagrađen je Todor Valov za predstavu „Rečna sirena“ beogradskog pozorišta „Pinokio“, a nagrada za najbolji tekst predstave „Cirkus Mario i Neta“ Malog Pozorišta „Duško Radović“ pripala je Mileni Depolo.

Iva Gikova i Ivajlo Nikolov iz Dečjeg pozorišta u Subotici nagrađeni su za najbolju scenogradiju u predstavi „Ivica i Marica“, a Atila Antal iz Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ za najbolju muziku u predstavi „Pesma belog kita“.

Nagrada „Milena Sadžak“ za najboljeg mladog glumca pripala je Karmen Bardak za ulogu u komadu „Ivica I Marica“, a nagradu „Janko Vrbnjak“ za najbolju animaciju osvojio je Lako Nikolić za ulogu Maria u predstavi „Cirkus Mario i Neta“.

Nagradu za glumačko ostvarenje osvojili su Nela Nikolić, Ljiljana Živić, Slaven Došlo, Kristina Savkov i Jasmila Pralija.

Najbolje lutkarske kreacije imala je Irina Somborac u predstavi „Cirkus Mario I Neta“, dok je Jovan Caran osvojio nagradu „Boško Zeković“ za sveukupni doprinos razvoju lutkarstva.

Žiri je ove godine dodelio i specijalnu nagradu za kolektivnu animaciju Ansamblu pozorišta lutaka iz Niša za predstavu „More mašte“.

Stručni žiri činili su profesor bugarske Nacionalne akademije za filmsku i pozorišnu umetnost Slavčo Malenov, teatrolog i v.d. upravnik Srpskog narodnog pozorišta prof. dr Zoran Đerić i reditelj i kostimograf Boris Čakširan.

Deset predstava koje su prikazane na 47. Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije ocenjivao je i dečiji žiri – Katarina Petrović, Nina Đorđević i Uroš Drulević.

Oni su odlučili da nagrada za lutkarsku čaroliju bude dodeljena Malom pozorištu „Duško Radović“ za predstavu „Cirkus Mario i Neta“, nagrada za najglasniji aplauz Dečjem pozorištu iz Subotice za „Ivica i Marica“, a kao „naj, naj“ predstava proglašen je „Petar Pan“ Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Izvor: Tanjug