Suđenje za ubistvo novinara Ćuruvije sutra, svedoči Bagzi

0
Bolnica VITA Novi Sad

Svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi sutra bi trebalo da svedoči u Specijalnom sudu u Beogradu na suđenju četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. godine.

Pored bivšeg pripadnika zemunskog kriminalnog klana, koji je svedok saradnik u procesima za ubistvo premijera Zorana Đinđića i protiv „zemunskog klana“, u utorak i sredu planirano je ispitivanje bivših visokih policijskih funkcionera Mileta Novakovića i Rodoljuba Milovića.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Izvor: Tanjug