Presečen međunarodni kanal krijumčarenja migranata

0
Foto: MUP
Bolnica VITA Novi Sad
Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, nakon višemesečne međunarodne istrage usmerene na sprečavanje krijumčarenja ljudi, uhapsili osam osoba na teritoriji Beograda i Subotice.

U saopštenju se navodi da je pomenuta akcija sprovedena u saradnji sa policijskim službenicima iz Beograda i Subotice, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Ova organizovana kriminalna grupa sumnjiči se da je od prve polovine septembra do druge polovine novembra 2017. godine organizovala prebacivanje preko državne granice između Srbije i Mađarske više od 100 ilegalnih migranata, kojima su potom omogućili nedozvoljeni tranzit do Austrije.

Uhapšeni su Ž. J. (1981), B. A. (1978), B. S. (1973), S. A. (1982), A. R. (1992) i T. M. (1985), svi iz Beograda, kao i dvojica državljana Pakistana P. S. (1992) i M. M. (1985).

Organizovana kriminalna grupa, koju su predvodili Ž. J. i B. A., osumnjičena je da je obezbedila za ilegalne migrante, koji su na nedozvoljen način ušli na teritoriju Srbije, prihvat u Beogradu, i to preko uhapšenih državljana Pakistana, a zatim su organizovali njihov prevoz do granice sa Mađarskom.

Nakon nedozvoljenog prelaska u Mađarsku, ova grupa je organizovala tranzit automobilima migranata i preko teritorije Mađarske sve do Austrije.

Osnovano se sumnja da se imovinska korist koju su ostvarili članovi organizovane kriminalne grupe, za izvršen tranzit 108 migranata, kretala oko 600 evra po jednom migrantu.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal, dodaje se u saopštenju.

Izvor: MUP

POSTAVI ODGOVOR