Predstavljen projekat borbe protiv organizovanog kriminala

0
Foto: mup.gov.rs

Projekat “Borba protiv organizovanog kriminala – trgovina ljudima, ilegalna  trgovina narkoticima, trgovina oružjem i finansijke istrage” svečano je danas otvoren u Beogradu.

V.D. direktor policije Vladimir Rebić istakao je da će ovim projektom biti unapređeni kapaciteti Uprave kriminalističke policije i Republičkog javnog tužilaštva u istragama vezanim za organizovani kriminal.

Rebić je precizirao da projekat prevashodno obuhvata borbu protiv trgovine ljudima, trgovine oružjem, krijumčarenja narkotika, finansijske istrage, kao i usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama i standardima Evropske unije.

Cilj projekta, čiji je nosilac Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, je da pruži doprinos harmonizaciji propisa u sektoru unutrašnjih poslova u skladu sa standardima i pravnim tekovinama Evropske unije.

Projekat finansira Evropska unija u okviru programa IPA 2013 u iznosu od 1,425,000 evra, dok je nacionalnim kofinansiranjem obezbeđeno 75,000 evra za realizaciju projekta.

Svrha tvining projekta je jačanje kapaciteta institucija zakonodavne vlasti u oblasti istraga i gonjenja počinilaca organizovanog kriminala, podizanje kapaciteta istražnih tehnika u rešavanju slučajeva organizovanog i ostalih vidova kriminala, kao i unapređenje efikasnosti fizičko-hemijske i toksikološke laboratorije MUP-a u skladu sa standardima Evropske unije.

Korisnici projekta su Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i Nacionalni kriminalističko-tehnički centar Direkcije policije Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Republičko javno tužilaštvo Srbije.

Inostrani partneri na projektu su Savezna Republika Nemačka, koju kao vodećeg partnera predstavlja MUP Nemačke – Kancelarija Federalne kriminalističke policije BKA, Republika Francuska, koju kao mlađeg partnera na projektu predstavlja MUP Francuske, Centralni direktorat sudske policije Francuske, Odeljenje za međunarodnu saradnju, kao i Republika Slovenija, koju kao mlađeg partnera na projektu predstavlja MUP Slovenije, Generalni direktorat policije, Direkcija kriminalističke policije.

Korisnici projekta u Republici Srbiji će biti i sve relevantne institucije koje se u svom radu susreću sa borbom protiv organizovanog kriminala.

Na svečanom otvaranju projekta govorili su i šef operacija u ime Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Nikolas Bizel, ambasador Nemačke, Aksel Ditman, ambasador Francuske, Kristin Moro i visoka predstavnica Ambasade Slovenije.

Izvor: Brif.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.