VUJOVIĆ: Velika preduzeća treba da hvataju korak sa svetom

0

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da velika preduzeća treba da se osposobe da prime strani menadžment, da hvataju korak sa svetom i da se osposobe da refinansiraju obaveze po nižim kamatnim stopama.

On je u Vašingtonu rekao da su nastavljeni razgovori sa MMF-om koji su započeti u septembru u Beogradu, a završavaju se poslednje dekade oktobra, takode u srpskoj prestonici, prenosi Tanjug.

“Sa Svetskom bankom smo razgovarali o tekućim projektima i planu saradnje sa Vladom Srbije o definisanju prioriteta i merenju realizacije prioriteta u prvih 100 dana nove vlade”, rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, srpska delegacija je prisustvovala sastancima koji su pokazali kuda se kreće međunarodna zajednica u prepoznavanju problema razvoja, njihovom finansiranju i fokusu međunarodnih organizacija, o tome kako eliminisati siromaštvo, smanjiti razlike medu zemljama i pripremiti svet da apsorbuje šokove novih tehnologija.

Vujović je razgovarao i sa potpredsednikom Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Sirilom Milerom koji je rekao da je zadovoljan trendovima na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, ali ima i zamerke koje se odnose na sporu realizaciju restrukturiranja javnih preduzeća.

Predstojeća zajednička sednica vlada Srbije i Albanije će biti korak u pravcu da se podrži investicioni projekat i saradnja kao osnova budućeg razvoja i perspektive za sve zemlje u regionu, naveo je Vujović.

Ministar je preneo i želju Svetske banke – fokus na prepreke u ovoj fazi.

“Pre godinu dana prepreke su bile u prihvatanju programa restrukturiranja velikih javnih preduzeća, a sada dolazimo u fazu realizacije toga. Suština je da programi treba da krenu napred, velika preduzeća treba da se osposobe da prime strani menadžment, da hvataju korak sa svetom u kvalitetu upravljanja resursima, da se osposobe da refinansiraju obaveze po nižim kamatnim stopama da bi dobile korist od toga što je Srbija bitno smanjila rizike i u svetu se to kroz kamatne stope prepoznaje”, dodao je Vujović.

On očekuje da se to refinansiranje sprovede po mnogo povoljnijim uslovima i za preduzeća i Srbiju u celini.

“Očekujem da ljudi nađu svoj interes u novom pristupu radu i da se ostvare ciljevi u restrukturiranju i optimizaciji broja zaposlenih u celom javnom sektoru i javnim preduzecima”, ukazao je Vujović.

Na jesenjem zasedanju je zaključeno je da je u 2016. godini došlo do blagog zastoja BDP-a, ali prognoze za 2017. su ipak malo bolje, dodao je.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.