VUJOVIĆ: Velika preduzeća treba da hvataju korak sa svetom

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da velika preduzeća treba da se osposobe da prime strani menadžment, da hvataju korak sa svetom i da se osposobe da refinansiraju obaveze po nižim kamatnim stopama.

On je u Vašingtonu rekao da su nastavljeni razgovori sa MMF-om koji su započeti u septembru u Beogradu, a završavaju se poslednje dekade oktobra, takode u srpskoj prestonici, prenosi Tanjug.

„Sa Svetskom bankom smo razgovarali o tekućim projektima i planu saradnje sa Vladom Srbije o definisanju prioriteta i merenju realizacije prioriteta u prvih 100 dana nove vlade“, rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, srpska delegacija je prisustvovala sastancima koji su pokazali kuda se kreće međunarodna zajednica u prepoznavanju problema razvoja, njihovom finansiranju i fokusu međunarodnih organizacija, o tome kako eliminisati siromaštvo, smanjiti razlike medu zemljama i pripremiti svet da apsorbuje šokove novih tehnologija.

Vujović je razgovarao i sa potpredsednikom Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Sirilom Milerom koji je rekao da je zadovoljan trendovima na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, ali ima i zamerke koje se odnose na sporu realizaciju restrukturiranja javnih preduzeća.

Predstojeća zajednička sednica vlada Srbije i Albanije će biti korak u pravcu da se podrži investicioni projekat i saradnja kao osnova budućeg razvoja i perspektive za sve zemlje u regionu, naveo je Vujović.

Ministar je preneo i želju Svetske banke – fokus na prepreke u ovoj fazi.

„Pre godinu dana prepreke su bile u prihvatanju programa restrukturiranja velikih javnih preduzeća, a sada dolazimo u fazu realizacije toga. Suština je da programi treba da krenu napred, velika preduzeća treba da se osposobe da prime strani menadžment, da hvataju korak sa svetom u kvalitetu upravljanja resursima, da se osposobe da refinansiraju obaveze po nižim kamatnim stopama da bi dobile korist od toga što je Srbija bitno smanjila rizike i u svetu se to kroz kamatne stope prepoznaje“, dodao je Vujović.

On očekuje da se to refinansiranje sprovede po mnogo povoljnijim uslovima i za preduzeća i Srbiju u celini.

„Očekujem da ljudi nađu svoj interes u novom pristupu radu i da se ostvare ciljevi u restrukturiranju i optimizaciji broja zaposlenih u celom javnom sektoru i javnim preduzecima“, ukazao je Vujović.

Na jesenjem zasedanju je zaključeno je da je u 2016. godini došlo do blagog zastoja BDP-a, ali prognoze za 2017. su ipak malo bolje, dodao je.

Izvor: Tanjug