U Srbiji je u 2016. godini završeno 98 kilometara autoputa

0
Bolnica VITA Novi Sad

U Srbiji je u 2016. godini završeno 98 kilometara autoputa, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

„Iza nas je veoma uspešna godina“, istakla je Mihajlović na godišnjoj konferenciji za medije, predstavljajući rezultate ministarstva.

U Srbiji je tokom 2016. rehabilitovano devet deonica puta u dužini od 124,6 kilometara.

Takođe, u 2016. je obnovljeno ukupno 110 kilometara pruge na kojima su moguće brzine veće od 100 kilometara na čas.

Kupljeno je, takođe, u okviru ruskog kredita, 27 novih dizel motornih vozova za 100 miliona dolara.

Mihajlović je rekla da će u 2017. biti završeni započeti infrastrukturnih projekata, od kojih je najvažniji putni Koridor 10, zatim završetak celog poteza autoputa na Koridoru 11 od Obrenovca do Preljine.

Ona je najavila da će u martu početi gradnja deonice Surčin – Obrenovac, kao i da će u aprilu biti nastavljena gradnja obilaznice oko Beograda.

Mihajlović je dodala da su u toku javni pozivi za rehabilitaciju oko 200 kilometara autoputeva u Srbiji.

Imamo plan B ako dođe do promena u Etihadu

Vlada Srbije ima plan B za Er Srbiju ako dođe do bilo kakvih promena u Ethadu,izjavila je Mihajlović.

Ona je odgovrajući na pitanja novinara rekla da vlada još nije dobila bilo kakave zvanične informacije o tome da bi Etihad mogao da smanjuje svoj vlasnički udeo u Er Srbiji, kako su preneli pojedini mediji.

„Nemamo zvanične informacije u tom smislu. Srbija ima jasan ugovor sa Etihadom i vrlo jasne obaveze i jednog i drugog šer holdera u ugovora.Sa druge strane, imamo određene rezultate. Da li će kadrovski da se nešto menja u Etihadu to je manje naša stvar“, navela je Mihajlović.

Ona je istakla da će ako vlada dobije te informacija ili Etihad kao drugi šer holder izrazi takvu želju biti razgovrano o tome u vladi.

„Uvek postoji za svaku stvar, bar kada se tiče infrastrukture i ovog ministarstva, plan B“, dodala je Mihajlović.

Er Srbija je počela da radi u oktobru 2013. kao nacionalni avioprevoznik Srbije, čiji je vlasnik država 51 odsto, a 49 odsto nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz.

Avioprevoznik Etihad ervejz je ranije saopštio da „sve konkurentniji ambijent“ na tržištu vazdušnog saobraćaja prisiljava kompaniju na neodređeni broj otpuštanja.

Izvor: Tanjug