Srbija nastavlja da obezbeđuje podršku finansijskih institucija

0

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas, nakon sastanka Komiteta za razvoj u Vašingtonu, da Srbija odličnim rezultatima nastavlja da obezbeđuje punu profesionalnu i finansijsku podršku MMF i Svetske banke, ali i drugih finansijskih institucija.

Na Komitetu za razvoj borda guvernera Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke konstatovano je da je globalni ekonomski rast u 2016. godini i dalje usporen, ali da se u 2017. godini očekuje skok, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Grupacije Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda pozvane su da zajedno rade sa zemljama i doprinesu sinergiji između monetarne, fiskalne i strukturne politike reformi, stimulišu rast, stvaranje novih radnih mesta i jačanje dobiti od multilateralizama za sve.

Podržana je uloga Svetske banke u sazivanju, povezivanju i koordinaciji između vlada UN, MMF-a, Multilateralnih razvojnih banaka i Svetske trgovinske organizacije, navopdi se u saopštenju.

Ovaj skup nedvosmisleno je potvrdio podršku medunarodnih finansijkih instutucija i svih zemalja članica prihvatanju održivih ciljeva razvoja za narednih 15 godina kao osnove za borbu protiv siromaštva zasnovanu na punom aktiviranju ukupnih ljudskih i resursnih potencijala u svetu.

Naglašeno je da je privatni sektor od suštinskog značaja za stvaranje novih radnih mesta i isporuku višeg životnog standarda.

Javne politike poboljšavaju upravljanje i regulaciju tržišne konkurentnosti i povećavaju otvorenost i predvidivost što su ujedno preduslovi za veće investicije i bolje rezultata razvoja.

Rečeno je i da Internacionalna banka za rekonstrukciju i razvoj (IBRD) očekuje povećanje kapitala kako bi mogla da odgovori zahtevima zemalja na srednjem nivou dohotka, ali i da Internacionalna razvojna agencija (IDA) dostiže naviši AAA rejting i ubuduće će, pored donacija, moći da prikuplja resurse i na finansijskim tržištima.

Na Komitetu je posebno istaknut značaj Platforme koja predstavlja odgovor na globalnu krizu a koja je najavljena na Samitu o izbeglicama i migrantima održanog u septembru 2016. Njenom primenom očekuje se sistematska i bolje koordinisana podrška u kriznim situacijama uključujući i one koje proizilaze iz prisilnog raseljavanja, prirodnih katastofa i pandemija.

Naredni sastanak Komiteta za razvoj zakazan je za 22. april 2017. godine.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.