Srbija nastavlja da obezbeđuje podršku finansijskih institucija

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas, nakon sastanka Komiteta za razvoj u Vašingtonu, da Srbija odličnim rezultatima nastavlja da obezbeđuje punu profesionalnu i finansijsku podršku MMF i Svetske banke, ali i drugih finansijskih institucija.

Na Komitetu za razvoj borda guvernera Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke konstatovano je da je globalni ekonomski rast u 2016. godini i dalje usporen, ali da se u 2017. godini očekuje skok, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Grupacije Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda pozvane su da zajedno rade sa zemljama i doprinesu sinergiji između monetarne, fiskalne i strukturne politike reformi, stimulišu rast, stvaranje novih radnih mesta i jačanje dobiti od multilateralizama za sve.

Podržana je uloga Svetske banke u sazivanju, povezivanju i koordinaciji između vlada UN, MMF-a, Multilateralnih razvojnih banaka i Svetske trgovinske organizacije, navopdi se u saopštenju.

Ovaj skup nedvosmisleno je potvrdio podršku medunarodnih finansijkih instutucija i svih zemalja članica prihvatanju održivih ciljeva razvoja za narednih 15 godina kao osnove za borbu protiv siromaštva zasnovanu na punom aktiviranju ukupnih ljudskih i resursnih potencijala u svetu.

Naglašeno je da je privatni sektor od suštinskog značaja za stvaranje novih radnih mesta i isporuku višeg životnog standarda.

Javne politike poboljšavaju upravljanje i regulaciju tržišne konkurentnosti i povećavaju otvorenost i predvidivost što su ujedno preduslovi za veće investicije i bolje rezultata razvoja.

Rečeno je i da Internacionalna banka za rekonstrukciju i razvoj (IBRD) očekuje povećanje kapitala kako bi mogla da odgovori zahtevima zemalja na srednjem nivou dohotka, ali i da Internacionalna razvojna agencija (IDA) dostiže naviši AAA rejting i ubuduće će, pored donacija, moći da prikuplja resurse i na finansijskim tržištima.

Na Komitetu je posebno istaknut značaj Platforme koja predstavlja odgovor na globalnu krizu a koja je najavljena na Samitu o izbeglicama i migrantima održanog u septembru 2016. Njenom primenom očekuje se sistematska i bolje koordinisana podrška u kriznim situacijama uključujući i one koje proizilaze iz prisilnog raseljavanja, prirodnih katastofa i pandemija.

Naredni sastanak Komiteta za razvoj zakazan je za 22. april 2017. godine.

Izvor: Tanjug