Saradnja između srpskih i kineskih poljoprivrednih institucija

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević primio je danas delegaciju naučnika iz Kine koji u Srbiji i Vojvodini borave kako bi se upoznali sa najnovijim naučnim dostignućima u oblasti poljoprivrede i kako bi razvili saradnju sa institucijama iz naše pokrajine i naše zemlje.

Profesori i predstavnici univerziteta „Nortvest“ iz oblasti Jangling u kineskoj provinciji Šensi, Ljao Čaojing (Liao Chaoying), Vang Ćuendzen (Wang Quanzhen) i Ćao Venđun (Qiao Wenjun), predstavili su sekretaru Radojeviću svoj univerzitet, inače jedan od dva ključna kineska univerziteta za poljoprivredu i šumarstvo. Ovaj univerzitet, koji realizuje projekte uz punu podršku kineskog ministarstva obrazovanja i kojeg pohađa oko 30 000 studenata, zainteresovan je za zajedničke projekte i razmenu studenata.

Gosti iz Kine obavestili su sekretara o tome da se u oblasti Jangling svakog novembra održava jedan od najvećih i najreprezentativnijih kineskih sajmova posvećenih najnovijim tehnologijama u poljoprivredi. Oni su izrazili spremnost da rade na povezivanju drugih naučnih institucija i lokalnih i regionalnih vlasti, kako bi se kroz direktne kontakte, brojne ideje realizovale i rezultirale ostvarenjem istovetnih ciljeva – unapređenjem poljoprivredne proizvodnje i poboljšanjem položaja poljoprivrednika.

Sekretar Radojević je tokom razgovora, kojem su prisustvovali i v.d. direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Jan Turan i upravnik Odeljenja za krmno bilje Instituta dr Đura Karagić, istakao da je ovaj sastanak odlična početna tačka za sagledavanje brojnih mogućnosti za dalju saradnju. Dodao je i da je Novosadski poljoprivredni sajam, kao najveći u zemlji i jedan od najvećih u regionu, izvanredna prilika za nastavak razgovora o zajedničkim projektima i istraživanjima.

Delegacija iz Kine je, pored posete Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, posetila Poljoprivredni fakultet i Instutut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, a obići će i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu.