Potpisan Memorandum o saradnji Vlade Srbije i „Gorenja“

0
Foto: gorenjegroup.com
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar privrede Goran Knežević i predsednik „Gorenje“ grupe Franjo Bobinac potpisali su danas u Valjevu Memorandum o saradnji Vlade Srbije i te grupe, koji predviđa 12 miliona evra novih investicija, proširenje kapaciteta fabrike i novo zapošljavanje.

Bobinac je tim povodom podsetio na 60 godina uspešnog postojanja i rada te fabrike, istakavši da je danas skoro pola proizvodnje te kompanije izvan Velenja, a najviše u Srbiji i Češkoj.

Podsetio je da „Gorenje“ nikada nije napuštalo srpsko tržište, a poslovne i lične veze nikada nisu prekidane.

“Deset godina u Srbiji, ne samo da prodajemo, nego i tu kupujemo. Uspostavili smo široko zasnovanu dobavljačku mrežu”, rekao je Bobinac precizirajući da je reč i o indiriktnom zapošljavanju velikog broja ljudi.

Fabirka u Valjevu nije samo za lokalno tržište, a do sada je u toj fabrici proizvedno više od pet miliona aparata.

“Gorenje je u Srbiju investiralo poslednjih deset godina 136 miliona evra, zapošljava 2,500 ljudi i otvara nova radna mesta, i na taj način razvijaće se i ubuduće”, rekao je Bobinac.

Srbija je za Sloveniju izuzetno značajan politički i ekonomski partner, ocenio je ambasador Slovenije u Beogradu Vladimir Gasparič.

“Ove godine Srbija je Sloveniji šesti ekonomski partner, i ekonomska razmena koju imamo sa Srbijom je malo veća nego sa Rusijom, koja nam je isto važna zemlja”, rekao je Gasparič precizirajući da je obim slovenačkih investicija u Srbiji 1,2 miliona evra, a da je Gorenje peti po redu izvoznik iz naše zemlje.

To su, kazao je, podaci koji nas obavezuju da radimo bolje i više u budućnosti, slovenački diplomata.

Gradonačenik Valjeva Slobodan Gvozdenović je podsetio da je krajem 80-tih taj grad bio peti po industrujskoj proizvodnji u bivškoj Jugoslaviji, a da je „Gorenje“ danas jedan od stubova privrede.

Inače, na današnjoj svečanosti povodom 10. godišnjice rada fabrike Gorenje u Valjevu, uručene su i nagrade najboljim radnicima.

Slovenačko „Gorenje“ u Valjevu ima dve fabrike rashladnih uređaja, a prvu fabriku frižidera i zamrzivača napravila je 2006.

Ta kompanija je, takođe, u Valjevu kupila bivšeg lidera u proizvodnji TA peći u bivšoj Jugoslaviji Novi Elind u stečaju.

„Gorenje“ je ranije najavilo da će proširiti kapacitete u Valjevu i zaposliti još oko 200 radnika.

Izvor: Tanjug