Poslovna udruženja Srbije i Irana ozvaničila saradnju

0

Predstavnici Mreže za poslovnu podršku (BSN) i Srpsko-iranske poslovne komore, Dragoljub Rajić i Said Hoseini, potpisali su Sporazum o saradnji dva poslovna udruženja kao doprinos intenziviranju privredne saradnje Srbije i Irana, saopštila je danas BSN.

Ekonomski savetnik Ambasade Islamske Republike Iran u Beogradu Mohammad Javad Izadi naglasio je da su zvanični privredni predstavnici obe zemlje ubeđeni da će već za par godina aktuelna trgovinska razmena od 19 miliona dolara neminovno porasti.

Srbija ima suficit, pošto je izvoz u Iran bio 15 miliona dolara u 2015. godini.

On je, takođe, rekao da predstojeća velika revitalizacija železničke i putne infrastrukture Irana označava i šansu za srpska i regionalna preduzeća u oblasti građevinarstva, saobraćaja i informacionih tehnologija.

Hošeini je napomenuo da je okosnica privredne saradnje dve zemlje poljoprivreda, s obzirom da Iran dosta uvozi pšenicu, kukuruz, soju i uljarice.

Na tržištu Irana postoji šansa i za srpska preduzeća koja su poslovno aktivna u proizvodnji automobilskih komponentni, s obzirom da je Iran najveći proizvođač automobila u svom regionu.

Partner u Mreži za poslovnu podršku Dragoljub Rajić je rekao da ta organizacija okuplja 110 kompanija i tri privredne asocijacije sa još 2.658 preduzetnika, malih i srednjih preduzeća koje imaju za cilju dalje poslovno umrežavanje sa tržišten EU, ali i drugim vanevropskim dinamičnim tržištima u razvoju, kao što je Iran.

Sporazm sa Srpsko-iranskom poslovnom Komorom trebalo bi da omogući direktno povezivanje srpskih i iranskih firmi i posete srpskih kompanija Iranu i obratno, uz razmenu informacija o neophodnim tehnologijama i dobrim poslovnim šansama za domaće i iranske firme.

Ocenio je da je dobro što je Iran veoma otvoren i za sve vrste inovacija u raznim privrednim granama i delatnostima, a posebno za savremena informaciona i agrotehnička rešenja u oblasti poljoprivrede, jer je ova zemlja lider u poljoprivrednoj proizvodnji među državama arapskog sveta i zato je moguće tamo izvesti tehnologije i inovacije srpskih informacionih i poljoprivrednih inženjera.

Direktor Klastera železnica za jugoistočnu Evropu Milan Vučković je rekao da, poput Irana, i u zemljama u regionu samo u narednih 10 godina treba da se investira oko 15 milijardi evra u revitalizaciju železničke infrastrukture, što predstavlja značajnu šansu za mala i srednja preduzeća u Srbiji i regionu, odnosno celokupan privatni sektor.

Planirana je i poslovna poseta Teheranu i Iranu u periodu od 12. do 16. maja, u okviru koje će kompanije iz Srbije i regiona posetiti međunarodni sajam “Iran Rail Expo 2017”, ali i Ministarstvo saobraćaja i neke od vodećih kompanija koje se bave saobraćajem i infrastrukturom u Iranu.

To je prilka da srpske firme, pred početak velike rekonstrukcije infrastrukture u Iranu, revitalizacija drumova, aerodroma, železničkih pruga, sistema za navodnjavanje i drugo, tamo predstave svoje proizvode i usluge i razgovaraju o eventualnim poslovima u narednim godinama.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.