Podrška za osam lokalnih samouprava u planiranju budžeta

0
Bolnica VITA Novi Sad
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će sedam gradova i jedna opština, u okviru programa Exchange 5, dobiti stručnu pomoć u oblasti lokalnog strateškog planiranja i programskog budžetiranja, kao važnog procesa šire reforme upravljanja javnim finansijama.

Cilj jeste utvrđivanje prioriteta, svrsishodnija potrošnja i efikasnije pružanje usluga javne uprave, a na konkurs za podršku lokalnim samoupravama u planiranju i programskom budžetiranju u okviru Programa Exchange 5 prijavila se 41 lokalna samouprava.

Komisija za evaluaciju i selekciju donela je odluku da budu podržani: Vršac, Šabac, Niš, Beograd, Požarevac, Novi Sad, Sremska Mitrovica i Veliko Gradište.

Iako je inicijalno bilo planirano da Program Exchange 5 po ovom konkursu podrži šest lokalnih samouprava, zbog velikog interesovanja i zadovoljavajućeg kvaliteta prijava, odlučeno je da se taj broj poveća na osam.

U okviru Programa Exchange 5, tokom 2018. godine biće raspisan još jedan konkurs za podršku lokalnim samoupravama u planiranju i programskom budžetiranju, a tokom kojeg će biti podržan dodatni broj lokalnih samouprava.

Program Exchange 5 finansira EU u okviru Nacionalnog programa IPA 2014, a sprovodi ga Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

U okviru ovog programa, pored pomoći u programskom budžetiranju, lokalne samouprave koje će biti izabrane na posebnom konkursu dobiće i stručnu i finansijsku podršku u oblasti upravljanja imovinom.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR