Oporavak srpske ekonomije

0
Bolnica VITA Novi Sad

Prema podacima NBS, stranci su za devet meseci ove godine uložili više od 1,4 milijarde evra, a sa investicijama koje su pristigle u oktobru, novembru i decembru, očekuje se da će ulaganja dostići oko dve milijarde evra… Najviše investicija iz Holandije, Austrije i Nemačke.

Strane kompanije investirale su tokom 2016. u Srbiji dve milijarde evra, kažu za Informer u Narodnoj banci Srbije.

Prema podacima NBS, stranci su za devet meseci ove godine uložili više od 1,4 milijarde evra, a sa investicijama koje su pristigle u oktobru, novembru i decembru, očekuje se da će ukupna ulaganja dostići oko dve milijarde evra, koliko ih je bilo i 2015. godine.

Najviše para za devet meseci uloženo je iz zemalja Evropske unije, čak 78,5% od ukupnog iznosa.

„Strane direktne investicije u Srbiji za devet meseci 2016, prema preliminarnim podacima, iznosile su 1,4 milijardi evra. Već sada je izvesno da će strane investicije biti veće do kraja godine za oko 600 do 700 miliona evra. Očekujemo da će one biti na nivou prethodne godine, kada su dostigle iznos od oko dve milijarde evra“ kažu u NBS.

Iz centralne banke navode i da su ulagači iz Holandije najviše investirali ove godine u domaću privredu, a slede ih Austrijanci i Nemci (pogledajte tabelu).

Da je EU „glavni investitor“ u Srbiji pohvalio se nedavno zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt. On je naveo da je EU u prethodnih 15 godina uložila u srpsku ekonomiju oko 15 milijardi evra.

„Udeo ukupnih investicija koje dolaze iz EU je čak 82 odsto. Takođe, više od 65 odsto izvoza Srbije ili oko dve trećine se realizuje u saradnji sa EU. Od 2009. do 2016. izvoz Srbije u EU se udvostručio, sa 3,5 na 7,9 milijardi evra“ naglasio je Benedikt.

Oporavak ekonomije

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da možemo da budemo više nego zadovoljni stranim direktnim investicijama od oko dve milijarde evra u ovoj godini.

„Dinamika stranih ulaganja u Srbiji vezana je za spoljne prilike, a naši najveći investitori dolaze iz zemalja EU. Pošto oporavak ekonomije sporo teče u samoj Evropi, dobro je što nismo imali pad stranih investicija. Srbija je čak tokom 2016. ostvarila rast ukupnih investicija, znači i domaćih i stranih, za oko sedam odsto u odnosu na prošlu godinu“ navodi Kovačević.

On podseća da stranog kapitala u Srbiji ima dosta u bankarskom sektoru, trgovini, nekretninama, dok ga je u poslednje vreme sve više u IT-u.

NAJVEĆI INVESTITORI

* Holandija 260
* Austrija 151
* Nemačka 60
* Francuska 37
* Luksemburg 36
* Slovenija 34
* Rusija 30
* Kipar 30
* Italija 29
* Danska 28
* Crna Gora 27
* u milionima evra, za devet meseci 2016

Izvor: Informer.rs