NEDIMOVIĆ: Neophodna primena novih tehnologija u poljoprivredi

0

U poljoprivredi i te kako ima prostora za primenu novih tehnologija i one mogu doprineti povećanju konkurentnosti, rekao je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Na otvaranju konferencije „Primena novih tehnologija u poljoprivredi“ u Privrednoj komori Srbije (PKS), on je kazao da je, na primer, potrebna nova tehnologija kako bi znali šta se dešava na našem poljoprivrednom zemljištu.

“Nama nedostaje elementarna stvar. Nemamo alate da u svakom trenutku znamo šta se dešava ne, na svakoj parceli, ali barem, na užem prostoru, da vidimo koje su kulture prisutne i šta se s njima dešava, kao i da li je državno zemljište uzurpirano ili ne“, objasnio je Nedimović.

On je naglasio da bez savremenih tehnoloških rešenja ne može dati odgovor na pitanja o državnom zemljištu, te kazao da trenutno Ministarstvo radi sa Svetskom bankom i GIZ-om kako bismo u okviru alata kojim država raspolaže mogli da se usmeravamao da na svakoj parceli znamo šta se dešava, prvenstveno da li se radi o nivi ili nečemu drugom.

Nedimović je ukazao na probleme nasleđa, da se ne zna koje zemljsiste ima koju namenu danas.

“Na terenu se nalazi jedno a u papirima drugo. To je beskrajan krug u kojem postajemo taoci samih sebe“, konstatovao je on.

Iz tog razloga, prema njegovim rečima, primena savremenih tehnologija je neophodna i nužna, i najavio je da će ići u susret tome. Nedimović je kazao da će pružiti svaku podršku kako bismo iskoristili u budućnost potencijale koje nauka pruža.

Naveo je da smo opet suočeni sa problemom isteka zaštitnih mera za mleko, te dodao da tehnlogija pomaže da kontrolišemo kvalitet i omogući državi da podstiče što je kvalitetno i konkurentno.

“Meni je ideja da radimo isključivo sa onim što povećava konkurentnost, a ne socjalnom demagogijom. Ako i gde ima prostora, ima prostora u poljoprivredi za nove tehnologije“, zaključio je on.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da jedan od stubova nacionalne konkurentnosti kompanija pojedinačno, njihovog tržišnog uspeha i održivog razvoja, kome težimo, jesu znanje i inovacije, a preduslov veće proizvodnje, izvoza i produktivnosti je tehnološko osavremenjavanje naše privrede.

On je preneo da je, tokom obilaska svih krajeva Srbije imao prilike da upozna mlade ljude koji koriste nove tehnologije u poljoprivredi za izvoz, ali je sa žaljenjem konstatovao da se inovacije u poljoprivedi ne koriste dovoljno za naše tržište.

Čadež je istakao da je u sektoru agraga video da pre svega mladi koji koriste nove tehnologije, te da je neophodno još veće povezivanje poljoprivrede i nauke.

“Privreda od nauke očekuje da pre svega sazna šta je čeka u budućnosti, a akademska zajednica usmerava se na rešavanje problema. Univerziteti i institutit očekuju od privrede da dobiju informacije koje bi ih usmeravale ka programima i tehnikama edukacije u skladu sa potrebama kompanija“, objasnio je on.

„I privreda i nauka od države očekuju da održi stabilnost, da obezbedi predvidivost, da olakša pristup izvorima finansiranja i da nagrađuje najbolje“, naglasio je Čadež..

Ono što ohrabruje, zaključio je on, jeste činjenica da je sve više startapova mladih koji koriste nove tehnologije u poljoprivredi.

Više od trećine inovacija, koje su kandidvane u akciji “Najbolja tehnološka inovacija“ kako je naglasio, upravo je iz oblasti poljoprivrede.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.