Mihajlovićeva razgovarala sa delegacijom CRBC o projektu izgradnje Fruškogorskog koridora

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa delegacijom kompanije „Čajna roud end bridž korporejšen“ (CRBC) o realizaciji projekta izgradnje Fruškogorskog koridora, odnosno brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma.

“Uporedo sa realizacijom tekućih infrastrukturnih projekata, Vlada priprema i nove projekte koje želi da realizuje, među kojima je jedan od prioriteta i izgradnja Fruškogorskog koridora“, rekla je Mihajlovićeva.

Sa predstavnicima kineske kompanije razgovarano je o statusu projektne i planske dokumentacije i karakteristikama deonica na koje je projekat podeljen. Razmatraju se i mogućnosti da se uporedo sa izgradnjom saobraćajnice izgradi i tunel za navodnjavanje koji bi povezao reku Dunav i Srem. Time bi se pored saobraćajnog povezivanja rešilo i pitanje navodnjavanja, što bi dodatno doprinelo razvoju poljoprivrede i ekonomije Vojvodine i Srbije u celini.

Projekat izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, dužine 45,4 kilometra, podeljen je na četiri deonice, a u prethodnom periodu prioritet je bila izrada projektne dokumentacije. Izradu dokumentacije finansirala je država, generalni projekat uradio je Institut za puteve, a urađen je i prostorni plan područja posebne namene za ovaj putni pravac.

Fruškogorski koridor deo je putnog pravca Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica-granica sa Bosnom i Hercegovinom, koji spaja Srbiju sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i širim okruženjem. Buduća brza saobraćajnica povezaće tri opštine – Novi Sad, Irig i Rumu, u kojima živi više od 370.000 stanovnika i posluje oko 30.000 malih i srednjih preduzeća. U perspektivi, ovaj putni pravac povezaće Vojvodinu i zapadnu Srbiju, ali i Koridor 10 i Koridor 11 sa Koridorom 5c, pravac Budimpešta–Osijek–Sarajevo–Mostar–Ploče.

Izvor: mgsi.gov.rs