Mihajlović na svečanom obeležavanju 80 godina postojanja Ekonomskog fakulteta

0
Bolnica VITA Novi Sad

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je danas svečanom obeležavanju 80 godina postojanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beograda, prve visokoobrazovne institucije u Srbiji u oblasti ekonomije.

Mihajlovićeva, koja je na Ekonomskom fakultetu diplomirala, magistrirala, doktorirala, pripremala se za naučnog saradnika i bila pisac udžbenika, rekla je da je ponosna što je studirala na ovom fakultetu.

“Učila sam na ovom fakultetu, sa uživanjem sam nastavila da radim na sebi i mislim da je to poruka za sve – obrazujte se, slobodni smo, uspešni i otvoreni onoliko koliko smo obrazovani”, poručila je potpredsednica Vlade, koja je prisustvovala i svečanoj akademiji u Zadužbini Ilije M. Kolarca.
Dekan Ekonomskog fakulteta Branislav Boričić istakao je na svečanoj akademiji da je Ekonomski fakultet tokom svog postojanja iškolovao blizu 50.000 diplomiranih ekonomista, skoro 4.000 magistara nauka ili mastera i 800 doktora nauka.

“Primer Ekonomskog fakulteta pokazuje da glavna snaga jedne obrazovne institucije leži u generacijama đaka koje je ta institucija iznedrila i koje će iznedriti, u bivšim, sadašnjim i budućim stručnjacima koji pronose slavu svoje škole i poverenje u nju na svojim radnim mestima, doprinoseći napretku sredine u kojoj žive i rade”, rekao je Boričić na svečanoj akademiji.

Na svečanosti je pokrenuta i inicijativa za uspostavljanje mreže za saradnju ekonomskih fakulteta iz jugoistočne Evrope u cilju razmene studenata i nastavnika, realizacije naučnoistraživačkih aktivnosti i projekata i afirmacije principa nastavne i naučne izvrsnosti, kao i principa akademske čestitosti.

Izvor: mgsi.gov.rs