Kravčenko: Investicije u 2017. više od 28 milijardi dinara

0
Bolnica VITA Novi Sad

Vrednost investicija Naftne industrije Srbije (NIS) za narednu godinu procenjuje se na više od 28 milijardi dinara, što je kao i u 2016. godini, izjavio je generalni direktor NIS Kiril Kravčenko.

U intervjuu za novogodišnje izdanje „Politike“, Kravčenko kaže da će sa investicijama biti nastavljeno i 2018. i 2019. kada NIS planira da uloži još oko 80 milijardi dinara.

On navodi da je najbitnije da NIS nastavi sa realizacijom ključnih projekata, a jedan od njih je duboka prerada u Rafineriji nafte Pančevo.

„U taj projekat će u naredne dve, tri godine biti uloženo 300 miliona evra i očekuje se da počne da radi 2019. godine“, kaže Kravčenko.

On dodaje i da će u naredne tri godine biti rekonstruisano i izgrađeno više od 50 benzinskih pumpi u Srbiji i regionu.

„U naredne tri godine planiramo povećanje rezervi nafte i gasa u proseku oko tri odsto godišnje“, izjavio je.

Upitan koliko je NIS kreditno zadužen, Kravčenko navodi da je ukupan dug na kraju novembra ove godine iznosio oko 670 miliona dolara i dodaje da je to dobro stanje.

Generalni direktor NIS kaže i da ta kompanija i dalje „puni“ gotovo 15 odsto budžeta Srbije, a da očekuje da na kraju godine efekat mera za povećanje efikasnosti u NIS-u bude veći od 8,5 milijardi dinara.

Izvor: Tanjug