KNEŽEVIĆ: Srbija na putu privrednog oporavka, rast industrijske proizvodnje i izvoza

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da je Srbija na putu privrednog preporoda ističući da je prviredni rast trenutno 2,9 odsto i da je suficit u budžetu veći od 300 miliona evra.

„Želimo da privredni rast BDP-a bude preko tri procentra i da bude održiv u naredne četiri godine, kako bi uspeli da standard naših građana približimo standardu građana zemalja EU“, rekao je Knežević na Konferenciji o malim i srednjim preduzećima, koju organizuje Švajcarsko-srpska trgovinska komora.

On je istakao da Srbija ima rast industrijske proizvodnje od pet odsto, kao i da je ohrabrujuće i to što izvoz raste.

Knežević je podsetio da je pre dve godine deficit u budžetu iznosio oko dve milijarde evra, dok su sada svi makroekonomski pokazatelji dobri.

„Nezaposlenost je smanjena na 15,2 odsto, a očekujemo da u naredne tri godine bude smanjena na 11 odsto i da to bude održivo u dužem periodu“, naglasio je Knežević.

„Srbija je na dobrom putu privrednog preporoda“, ocenio je Knežević ističući da Srbija vodi pravilnu ekonomsku politiku i da je širom otvorila vrata investicijama.

Knežević je izjavio da je u okviru Godine preduzetništva od 16 milijardi dinara do sada odobreno 9,5 milijardi i najavio da će u narednoj godini biti izdvojeno još više novca iz budžeta za podršku preduzetništvu.

Takođe, on je najavio da će uskoro biti gotov registar svih nameta privredi i da bi već do kraja godine trebalo da bude spreman Zakon o taksama i naknadama, koji će rasteretiti privredu.

Izvor: Tanjug