Čadež: Uvođenjem elektronskih servisa, napravljen pomak u poslovanju

0
Foto: pks.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Na prvom sastanku odgovornih proizvođača zvanične statistike, predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da uspostavljanje efikasnog i konzistentnog nacionalnog statističkog sistema i veće korišćenje administrativnih izvora podataka, osim budžetskih ušteda donosi i rasterećenje privrede i vodi prevazilaženju izazova sa kojima se godinama suočavamo u praksi, navedeno je u saopštenju.

Bez pouzdanih, kvalitetnih i objedinjenih – povezanih baza podataka, uporedivih sa  onima koje se koriste u svetu, ni država, ni poslovne asocijacije, ni privreda, ni investitori, ne mogu ozbiljno da prate kretanja, vode i planiraju poslovanje, donose kvalitetne odluke, rekao je Čadež na skupu u PKS. Ističe da je u proteklih  godinu dana, usvajanjem Zakona o  opštem upravnom postupku koji uvodi obavezu institucija da međusobno razmenjuju podatke, kao i digitalizacijom administrativnih  procedura i komunikacije države i privrede – uvođenjem elektronskih servisa, napravljen pomak koji privreda  prepoznaje kao olakšanje u poslovanju.
Podseća da je PKS značajno ojačala svoj informatičko – analitički kapacitet  u funkciji  podrške rešavanju problema privrednika i razvoju poslovanja. Dalju digitalizaciju, ističe Čadež, za koju se PKS zalaže i podržava razvojem novih  elektronskih servisa, olakšaće i  novi zakon  i drugi propisi iz oblasti  elektronskog poslovanja.
„Još jednu dobru vest  za privredu dobili smo od statistike: poslodavci  od 2018. više neće morati da statistici  dostavljaju  podatke  o zaradama koje već daju Poreskoj upravi. Biće dovoljno da  Poreskoj upravi dostave poreski obrazac o obračunatim i plaćenim doprinosima na zarade i druga primanja, a  Zavod za statistiku preuzimaće  od Poreske uprave podatke  potrebne za praćenje prosečnih zarada“, objasnio je predsednik komore.
Efikasna saradnja i koordinacija svih aktera u lancu zvanične statistike doprineće povezivanju i objedinjavanju postojećih baza, standardizaciji metodologija  u proizvodnji i obradi podataka i njihovom usaglašavanja sa međunarodno prihvaćenim standardima. To je korak ka kvalitetnijim podacima i informacijama kao preduslovu  za što bolje korišćenje i  administrativnih i privrednih  kapaciteta, poručio je Čadež.
Mihajlo Jovanović iz Kancelarije za IT i eUpravu predstavio je dva projekta – Informacioni sistem eZUP, alat za elektronsku razmenu podataka svih organa javne uprave i Portal otvorenih podataka.
Projekat eZUP je veliki korak na uvođenju moderne elektronske uprave u Srbiji koja je osnov efikasne i transparentne javne uprave. Portal otvorenih podataka predstavlja mesto na kome se objavljuju informacije o skupovima otvorenih podataka, koje objavljuju državni organi.
 Najvažniji zadatak statistike je da pruži realnu sliku društvenih i ekonomskih kretanja u zemlji i obezbedi osnovu za analizu i donošenje poslovnih odluka na svim nivoima odlučivanja, kako u državnim institucijama tako i u poslovnom sektoru.
Prioritet je u narednom periodu unapređenje saradnje i razmene informacija između svih proizvođača zvanične statistike, komunikacije sa korisnicima statističkih podataka, uz razvoj metodologija, sadržaja baza podataka, IT alata i sistema izveštavanja prema potrebama korisnika podataka, a uz primenu međunarodnih principa i standarda.
Izvor: pks.rs

POSTAVI ODGOVOR