Čadež: Uvođenjem elektronskih servisa, napravljen pomak u poslovanju

0
Foto: pks.rs

Na prvom sastanku odgovornih proizvođača zvanične statistike, predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da uspostavljanje efikasnog i konzistentnog nacionalnog statističkog sistema i veće korišćenje administrativnih izvora podataka, osim budžetskih ušteda donosi i rasterećenje privrede i vodi prevazilaženju izazova sa kojima se godinama suočavamo u praksi, navedeno je u saopštenju.

Bez pouzdanih, kvalitetnih i objedinjenih – povezanih baza podataka, uporedivih sa  onima koje se koriste u svetu, ni država, ni poslovne asocijacije, ni privreda, ni investitori, ne mogu ozbiljno da prate kretanja, vode i planiraju poslovanje, donose kvalitetne odluke, rekao je Čadež na skupu u PKS. Ističe da je u proteklih  godinu dana, usvajanjem Zakona o  opštem upravnom postupku koji uvodi obavezu institucija da međusobno razmenjuju podatke, kao i digitalizacijom administrativnih  procedura i komunikacije države i privrede – uvođenjem elektronskih servisa, napravljen pomak koji privreda  prepoznaje kao olakšanje u poslovanju.
Podseća da je PKS značajno ojačala svoj informatičko – analitički kapacitet  u funkciji  podrške rešavanju problema privrednika i razvoju poslovanja. Dalju digitalizaciju, ističe Čadež, za koju se PKS zalaže i podržava razvojem novih  elektronskih servisa, olakšaće i  novi zakon  i drugi propisi iz oblasti  elektronskog poslovanja.
„Još jednu dobru vest  za privredu dobili smo od statistike: poslodavci  od 2018. više neće morati da statistici  dostavljaju  podatke  o zaradama koje već daju Poreskoj upravi. Biće dovoljno da  Poreskoj upravi dostave poreski obrazac o obračunatim i plaćenim doprinosima na zarade i druga primanja, a  Zavod za statistiku preuzimaće  od Poreske uprave podatke  potrebne za praćenje prosečnih zarada“, objasnio je predsednik komore.
Efikasna saradnja i koordinacija svih aktera u lancu zvanične statistike doprineće povezivanju i objedinjavanju postojećih baza, standardizaciji metodologija  u proizvodnji i obradi podataka i njihovom usaglašavanja sa međunarodno prihvaćenim standardima. To je korak ka kvalitetnijim podacima i informacijama kao preduslovu  za što bolje korišćenje i  administrativnih i privrednih  kapaciteta, poručio je Čadež.
Mihajlo Jovanović iz Kancelarije za IT i eUpravu predstavio je dva projekta – Informacioni sistem eZUP, alat za elektronsku razmenu podataka svih organa javne uprave i Portal otvorenih podataka.
Projekat eZUP je veliki korak na uvođenju moderne elektronske uprave u Srbiji koja je osnov efikasne i transparentne javne uprave. Portal otvorenih podataka predstavlja mesto na kome se objavljuju informacije o skupovima otvorenih podataka, koje objavljuju državni organi.
 Najvažniji zadatak statistike je da pruži realnu sliku društvenih i ekonomskih kretanja u zemlji i obezbedi osnovu za analizu i donošenje poslovnih odluka na svim nivoima odlučivanja, kako u državnim institucijama tako i u poslovnom sektoru.
Prioritet je u narednom periodu unapređenje saradnje i razmene informacija između svih proizvođača zvanične statistike, komunikacije sa korisnicima statističkih podataka, uz razvoj metodologija, sadržaja baza podataka, IT alata i sistema izveštavanja prema potrebama korisnika podataka, a uz primenu međunarodnih principa i standarda.
Izvor: pks.rs
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.