Sutra se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

0
Bolnica VITA Novi Sad

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se sutra, a u Srbiji je i dalje njihov najveći problem diskriminacija, nepristupačnost objekata, nezaposlenost, kao i nedovoljna podrška u zajednici.

Ne postoji precizna baza podataka koliko osoba sa invaliditetom (OSI) ima u našoj zemlja. Procenjuje se da osam do deset odsto ukupnog stanovništva ima neku vrstu invaliditeta, odnosno 560.000 do 700.000 ljudi.

Predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije Mihailo Pajević kaže da je u poslednjih petnaestak godina država puno učinjeno na zakonskoj regulativi, ali da problemi nastaju u primeni zakona.

Kao primer naveo je rampe za invalide kojih nema ili su vrlo retke, tako da je nepristupačnost brojnim objektima i dalje veoma izražena.

„Osobe u kolicima danas ne mogu da sednu u kafić i popiju kafu sa prijateljima, jer ne postoje rampe, ne mogu da uđu u brojne autobude. Sve je to diskriminacija“, rekao je Pajević Tanjugu.

Što se tiče zapošljavanja problematika je, nastavlja on, veoma kompleksna, jer osobe sa invaliditetom „često nemaju znanja i veštine za određene poslove“, a one najednostavnije, rad na pijaci ili pakovanje robe u rafove, obično zbog prirode bolesti ne mogu da obavljaju.

Problem predstavlja, kako kaže, i obrazovni sistem koji je često nedostupan, a one osobe kod kojih invaliditet nastane kasnije nemaju mogućnost prekvalifikacije prema svojim mogućnostima.

Podaci kažu da svaka osma osoba sa invaliditetom od 15 godina i starija nikad nije ni krenula u školu, od čega je oko 81 odsto žena, to je 41, 9 odsto od ukupnog broja neobrazovanih.

Diskriminacija žene i devojčice sa invaliditetom duplo je veća u svim oblastima života nego muškatraca, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Poverenici za zaštitu ravnopravnosti od 2010. godine do danas pristiglo je 390 pritužbi zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta, od čega je 111 pritužbi bilo zbog diskriminacije žena sa invaliditetom.

Osoba sa invaliditetom ima oko 62 odsto među penzionerima, dok je studenata i učenika 0,5 odsto.

Od ukupnog broja osoba sa invaliditetom, najviše ima problem sa hodom oko 60 odsto.

Izvor: Tanjug