Stiglo više od 4000 prijava u prvoj nedelji prijavljivanja za IT sektor

0
Bolnica VITA Novi Sad

Na aktuelni konkurs za prekvalifikacije u IT sektoru, koji Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu organizuje i sprovodi kroz program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), samo u prvoj nedelji prijavilo se više od 4.000 građana, stoji u saopštenju Kancelarije.

Prijavljivanje za učešće u projektu, u okviru koga će do kraja godine 900 polaznika širom Srbije biti obučeno za rad na poziciji programera, biće moguće do nedelje 5. novembra na veb sajtu IT obuke. Pravo učešća imaju svi punoletni građani sa minimum srednjom stručnom spremom.

Prekvalifikacije u IT sektoru nastavak su uspešnog pilot projekta, pokrenutog na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo kojim predsedava predsednica Vlade RS Ana Brnabić, u okviru koga je do sada 100 građana obučeno za rad na poziciji junior programera. Deo polaznika već je pronašao zaposlenje, dok 70 odsto njih pohađa stručne prakse u velikim IT kompanijama, sa ozbiljnom perspektivom da se zaposle.

Program prekvalifikacija pokrenut je sa ciljem obezbeđivanja kadrova za industriju programiranja koja u Srbiji raste oko 20 odsto godišnje, i može da zaposli više programera nego što ih ima na tržištu. Procene su da u ovom času na tržištu rada nedostaje između 15.000 i 20.000 stručnjaka iz ove industrije.

Izvor: deu.gov.rs

 

 

POSTAVI ODGOVOR