Srbija poštuje norme UN o ukidanju rasne diskriminacije

0
Foto: ljudskaprava.gov.rs

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović, održala je danas pripremni sastanak sa članovima delegacije naše zemlje, koja će predstaviti II-V periodični izveštaj o primeni Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije UN Komitetu za ukidanje rasne diskriminacije (CERD), navodi se u saopštenju Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Paunović je podsetila na to da je Vlada Srbije na sednici 30. decembra 2015. godine usvojila ovaj izveštaj.

Izradu izveštaja koordinirala je i pripremila Kancelarija za ljudska i manjinska prava, a sačinjen je na osnovu priloga nadležnih ministarstava i službi Vlade, Republičkog zavoda za statistiku i sekretarijata u AP Vojvodina.

Doprinos izradi izveštaja dale su i organizacije civilnog društva i nezavisni državni organi svojim prilozima.

Takođe, izveštaj sadrži i informacije o sprovođenju preporuka Komiteta sadržanih u Zaključnim zapažanjima, koje su usvojene posle razmatranja inicijalnog izveštaja 10. marta 2011. godine.

Državna delegacija će u Ženevi 21. i 22. novembra predstaviti periodični izveštaj o primeni Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Zadatak delegacije Republike Srbije je da članovima Komiteta pruži odgovore i uverenja da Republika Srbija poštuje obaveze preuzete ratifikacijom Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i da će preduzimati mere za prevenciju i ukidanje rasne diskriminacije.

Na sastanku je izvršena interresorna podela nadležnosti i dogovorena strategija istupanja delegacije Republike Srbije.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović predsedavaće sutra, 31. oktobra 2017. godine sa početkom u 11 časova, na sednici Saveta za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava u novom sazivu.

Pored članova, sednici Saveta prisustvovaće kontakt osobe i zamenici kontakt osoba, predstavnici ministarstava koji su učestvovali u izradi izveštaja za UPR, predstavnici međunarodnih organizacija kao i predstavnici nezavisnih tela.

Izvor: ljudskaprava.gov.rs

 

 

 

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.