Predloženo uspostavljanje nacionalne SOS telefonske linije

0
Bolnica VITA Novi Sad
Pomoćnici ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije razgovarali su danas sa predstavnicama nevladinih organizacija koje se bave pravima i zaštitom žena o uspostavljanju nacionalne SOS telefonske linije.

 

Pomoćnici ministra su, imajući u vidu da resorno ministarstvo nastoji da unapredi sistem za borbu protiv nasilja nad ženama, svojim sagovornicima ukazali na moguća rešenja uspostavljanja nacionalne SOS linije, koja bi bila u skladu sa normativno-pravnim okvirom Srbije.

Direktor Autonomnog ženskog centra Slobodanka Macanović i koordinator mreže „Žene protiv nasilja“ Aleksandra Nestorov govorile su o dosadašnjem načinu funkcionisanja njihovih organizacija i predložile model uspostavljanja SOS linije.

Na sastanku je postignut dogovor o tome da se u narednom periodu napravi pilot-projekat koji će dovesti do uspostavljanja SOS telefonske linije, a bići finansiran iz alternativnih izvora, u skladu sa pravnim okvirom naše zemlje.

Takođe, biće organizovane i aktivnosti u okviru kojih će biti predstavljen zajednički predlog projekta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Autonomnog ženskog centra i mreže „Žene protiv nasilja“, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izvor: Vlada Srbije