NEOČEKIVANO: Sneg u Saudijskoj Arabiji i na Havajima!

0
Bolnica VITA Novi Sad

Promene klime sve su očiglednije, a pored sve bržeg otapanja leda i podizanja nivoa svetskog mora usled globalnog zagrevanja – pojavljuje se i sneg tamo gde ga inače nema!

Naime, iako nije potpuno neuobičajno ipak je retkost da se na Havajima zabeli sneg, a isti je slučaj i sa Saudijskom Arabijom gde je prosečna temperatura u ovo doba godine uglavnom oko 20 stepeni – iako je ove godine pala ispod nule i donela snežne padavine.

Dve najviše planine na Havajima – Mauna Kea (što u prevodu znači „Bela planina“) i Mauna Loa ove godine su prekrivene snegom visine od 60 do 90 centimetara, zbog čega je otvorena i skijaška sezona. Međutim, ovo se ne dešava svake godine – jer sneg uglavnom zaobiđe ovo ostrvo ili ukoliko padne – ne zadržava se dugo.

Za razliku od planinskog dela Havaja, u Saudijskoj Arabiji tek u proteklih nekoliko godina zii pada sneg na koji se stanovnici ove zemlje još uvek nisu navikli. Iako ima onih koji su se obradovali belom pokrivaču, ima i onih – uglavnom vozača – koji ne vide nikakvu radost u ovakvim „zimskim čarolijama“.

Izvor: Brif.rs