Nedelja imunizacije

0
Bolnica VITA Novi Sad

U toku je Nedelja imunizacije u Evropi koja će trajati do 30.aprila.To je godišnji događaj čiji je cilj povećanje obuhvata vakcinacijom kroz jačanje uverenja o potrebi zaštite svakog pojedinca od bolesti koje se mogu sprečiti.

Svetska zdravstvena organizacija pokrenula je inicijativu 2005. u koju je uključena i naša zemlja.

Dvanaesta po redu nedelja imunizacije obeležava se ove sedmice u Srbiji.Prema mišljenju zdravstvenih radnika imunizacija je jedna od najuspešnijih javno-zdravstvenih inicijativa, koja je doprinela iskorenjivanju velikih boginja i doprinosi iskorenjivanju dečije paralize.

Dramatičan pad oboljevanja od vakcinama preventabilnih bolesti učinilo je da se u Evropi neke zarazne bolesti smatraju delom prošlosti. U prethodnim godinama, zemlje Evropskog regiona su suočene sa epidemijama malih boginja, rubele, zaušaka koje se javljaju kod osetljive populacije koja nije vakcinisana ili nije vakcinisana na vreme.

Kako zarazne bolesti ne poznaju granice, epidemije se šire iz zemlje u zemlju, kao što je primer i trenutna epidemije malih boginja u Rumuniji. Zaključno sa 2015. godinom, dve trećine zemalja Evropskog regiona SZO je dostiglo odstranjivanje malih boginja, pokazujući da je uz odgovarajuće napore i ostalih zemalja moguće uskoro dostići taj istorijski značajan cilj u celom regionu.