Na estetsku hirurgiju nikako u kozmetičke salone

0
Bolnica VITA Novi Sad

Žene, ali i muškarci sve češće se podvrgavaju estetskoj hirurgiji, a koliko je važan izbor lekara koji radi oparaciju, podjednako je važno i gde se ona obavlja, upozoravaju iz Udruženja estetskih hirurga Srbije.

„Želimo da stanemo na put pružanju usluga u neadekvatnim uslovima i prostorima koji nisu registrovani za medicinsku delatnost, već su registrovani kao kozmetički saloni, ordinacije za fizikalnu medicinu“, kaže predsednica Udruženja estetskih hirurga Srbije dr Violeta Skorobac Ašanin.

Ukoliko se intervencije rade u lokalnoj anesteziji, to može da podrži privatna praksa, međutim ukoliko se rade u opštoj anesteziji onda mogu da se obavljaju samo u zdravstvenim ustanovama, napominje sagovornica.

„Ukoliko dođe do komplikacija postavlja se pitanje ko će da ih rešava. Kako ćete u kozmetičkom salonu pružiti pacijentu hitnu medicinsku pomoć, ako dođe do alergijske reakcije“, pita se Ašanin.

Ona kaže da je bezbednost pacijenata apsolutni prioritet nedavno osnovanog Udruženja estetskih hirurga Srbije, čiji je cilj edukacija pacijenata i usklađivanje protokolada u svim medicinskim ustanovama koje se bave estetskom hirurgijom.

Izvor: Tanjug